Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva je v Oslu na Norveškem prejel najvišjo nagrado, kristalno tehtnico sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska komisija. O tem se je Cirila Štuber pogovarjala z vrhovno sodnico Nino Betetto.

Pogovor z vrhovno sodnico Nino Betetto

Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva je v Oslu na Norveškem prejel najvišjo nagrado, kristalno tehtnico sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska komisija. Kristalna tehtnica sodstva je bienalna nagrada, ki jo Svet Evrope in Evropska komisija podeljujeta od leta 2005, namenjena pa je odkrivanju in izpostavljanju inovativnih in učinkovitih praks, ki jih evropska sodišča uporabljajo za izboljšave pri organizaciji dela in za uspešnejše vodenje sodnih postopkov, torej za boljše delovanje sodnih sistemov kot celote.

Letos se je za to nagrado potegovalo 43 projektov iz 20 evropskih držav, med štiri finaliste v tokratnem izboru pa so se poleg omenjenega slovenskega projekta, uvrstili še projekti iz Belgije, Nizozemske in Španije, ki so namenjeni področju usklajevanja pravosodnih postopkov, mediaciji v kazenskem pravu in digitalnemu pravosodju.

Cirila Štuber