Častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma je Norveška. Med številnimi norveškimi avtorji je na sejmu tudi novinarka in pisateljica Asne Seierstad, ki je napisala knjigo o Andersu Breiviku in njegovem pokolu na Norveškem leta 2011. V Nemčiji so ji večkrat zastavili vprašanje, ali je ni bilo strah, ko je pisala knjigo o Breiviku, da ne bi z njo navdihovala ekstremistov.

Norveška novinarka in pisateljica Åsne Seierstad o Andersu Breiviku in knjigi, ki jo je napisala o njem

Častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma je Norveška. Med številnimi norveškimi avtorji, ki sodelujejo na sejmu, je tudi novinarka in pisateljica Åsne Seierstad, ki je napisala knjigo o Andersu Breiviku in njegovem pokolu na Norveškem leta 2011.  V Nemčiji so ji večkrat zastavili vprašanje, ali je ni bilo strah, ko je pisala knjigo o Breiviku, da ne bi z njo navdihovala ekstremistov.

“Mislim, da je bil Breivik najmočnejši, ko nismo vedeli, kdo je. Ikona je bil neposredno po napadu. Takrat je imel v nekaterih delih Evrope več sledilcev kot jih ima zdaj. Knjiga razgalja njegove šibkosti in razgalja množico dejavnikov. Bralec pa se potem odloči, kateri je bil po njegovem mnenju najbolj odločilen.”

Åsne Seierstad deluje kot poročevalka od leta 1993. Napisala je 6 knjig o Iraku, Afganistanu, Srbiji, Čečeniji in Norveški. Delo prodajalec knjig iz Kabula je bil preveden v 40 jezikov, knjigo Eden izmed nas o množičnem morilcu Breiviku je časopis New York Times izbral za eno izmed desetih najboljših v letu 2015. Za knjigo dve sestri, ki pripoveduje zgodbo dveh Norvežank, ki se pridružita ISISU, je prejela Leipzigovo književno nagrado za razumevanje Evrope.

Åsne Seierstad trenutno piše knjigo o Združenih državah Amerike, kjer čuti, da se odvija kulturna vojna. Sprašuje se, kje bi našla neko stabilnejšo Ameriko. Poudarja, da so besede pomembne, da besede ubijajo, in da je pomembno, kako politiki govorijo o priseljencih, še posebej predsednik Združenih držav Amerike.

Pogovoru z Dragom Jančarjem, ki je nastopil na enem od najuglednejših prizorišč, lahko prisluhnete na spletni strani programa Ars.

Aleksander Čobec