Sklenila se je največja mednarodna konferenca, ki jo vsako leto pripravljata zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost. Blejski strateški forum je letos izpostavil vprašanje trajnostnega razvoja, o tej temi pa smo se ob robu foruma pogovarjali z Janezom Potočnikom, nekdanjim evropskim komisarjem, zdaj pa sopredsedujočim Mednarodnemu panelu za vire, ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov. Eden izmed načinov, kako pristopiti k trajnostnemu razvoju je tudi prehod linearnega h krožnemu gospodarstvu. Gre za princip, po katerem različne vire zadržimo čim dlje v proizvodnem in potrošniškem procesu ter ob enem zadržimo njihovo vrednost, da s tem tudi gospodarski subjekti ne izgubijo motivacije.

Slovenijo čaka veliko dela pri izvajanju trajnostno usmerjene politike

Sklenila se je največja mednarodna konferenca, ki jo vsako leto pripravljata zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost. Blejski strateški forum je letos postavil v središče vprašanje trajnostnega razvoja, o tej temi pa smo se ob robu foruma pogovarjali z Janezom Potočnikom, nekdanjim evropskim komisarjem, zdaj pa sopredsedujočim Mednarodnemu panelu za vire, ki deluje pod pokroviteljstvom Organizacije združenih narodov.

Eden izmed načinov, kako pristopiti k trajnostnemu razvoju, je tudi prehod linearnega h krožnemu gospodarstvu. Gre za princip, po katerem različne vire obdržimo čim dlje v proizvodnem in potrošniškem procesu ter ob enem obdržimo njihovo vrednost, da s tem tudi gospodarski subjekti ne izgubijo motivacije.

»Premik proti trajnosti je sam po sebi tako velik izziv, da ne vem, kaj si večjega od tega lahko predstavljate.«

Potočnik poudarja, da so naša generacija in generacije pred nami vzpostavile ekonomski model, ki je določenemu številu ljudi zagotovil dobre pogoje za življenje, stranski učinki pa so pripeljali do tega, česar si ne želimo, denimo, podnebnih sprememb. In to nas po njegovem sili k spremembi proizvajanja in potrošništva.

Luka Robida