Jutranji pogovor z moskovsko dopisnico Vlasto Jeseničnik

Ob koncu evropskega prvenstva v odbojki smo se v jutranjem klepetu najprej ustavili pri novem velikem uspehu slovenskih športnikov, pot do srebra je vodila tudi prek Rusije. Prejšnje dni so tudi ruski mediji veliko poročali o porazu svoje reprezentance proti Sloveniji v Ljubljani.

Ruski selektor je športno priznal, da je bila slovenska reprezentanca boljša, predsednik ruske odbojkarske zveze pa je ocenil, da njihova reprezentanca ni izpolnila naloge.

Na moskovskih ulicah so se včeraj spet zbrali podporniki opozicije.

Protestni shodi kažejo na to, da se civilna družba prebuja tudi v Rusiji in da ljudje zahtevajo spremembe.

V Franciji se bodo danes poslovili od nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca. Franciji je predsedoval med letoma 1995 in 2007, pred tem je bil med leti 1974 in 1976 ter 1986 in 1988 tudi premier. Rusi ga imajo v dokaj dobrem spominu, saj pravijo, da je bil eden izmed redkih svetovnih voditeljev, ki je “razumel” Rusijo.

Chiraca, ki je govoril rusko, je vedno poudarjal, da ni mogoče svetovno ravnovesje brez Rusije.

Veliko zanimanja v ruski javnosti pa so vzbudili napovedani popravki zakona o varstvu pred požari, ki prinašajo velike spremembe.

Popravki zakona so celo tema pogovornih oddaj na ruski nacionalni televiziji. Od jutri (1. oktobra) na balkonih več stanovanjskih stavb v Rusiji ne bo več dovoljena uporaba odprtega ognja, kar pomeni, da je konec z balkonskimi žari, prav tako bo poslej prepovedano prižiganje sveč. Predlagatelji sprememb zakona so prvotno celo razmišljali o prepovedi kajenja.

Bojan Leskovec