Tudi pri nas so potrošniki vse bolj ozaveščeni in povprašujejo po živilih, pridobljenih na tradicionalen način. Ena teh metod je proizvodnja senenega mleka in mesa, v katerem tudi kmetje vidijo novo podjetniško priložnost. Drugačna tehnologija sicer prinaša več stroškov in manjšo donosnost, vendar kaže, da so ljudje za kakovost pripravljeni plačati več. Kakšne so izkušnje s proizvodnjo in prodajo senenega mleka, bo terenska ekipa Prvega preverila na kmetiji Apat v Šoštanju.

Kako se pridelava senenega mleka razlikuje od konvencionalne in zakaj je seneno mleko vse bolj iskano

Tudi pri nas so potrošniki vse bolj ozaveščeni in povprašujejo po živilih, pridobljenih na tradicionalen način. Ena teh metod je proizvodnja senenega mleka in mesa, v katerem tudi kmetje vidijo novo podjetniško priložnost. Drugačna tehnologija sicer prinaša več stroškov in manjšo donosnost, vendar kaže, da so ljudje za kakovost pripravljeni plačati več. Kljub temu še vedno mnogo ljudi ne ve, kaj seneno mleko (ali pravilneje – mleko iz senene prireje) sploh je, nam je povedal mladi kmet Peter Apat s Turistične kmetije Apat v Šoštanju.

“Marsikateri gost vpraša, če je to podobno kot riževo ali sojino mleko, torej narejeno iz sena … Potem jim pokažemo krave in razložimo, da gre za kravje (pa tudi ovčje ali kozje) mleko, pridelano na poseben način, brez silaže oz. uporabe fermentirane krme. Za krmljenje živali je dovoljena le paša oz. sveža krma in suha krma z dodatki žit.”

Pri Apatovih je seneno mleko glavni proizvod in nekateri se ponj vozijo tudi 15 kilometrov daleč. To Petra in njegovo ženo Lauro utrjuje v prepričanju, da sta pred petimi leti storila prav – pustila sta dobro plačani službi arhitektke in vodje razvoja v uspešnem podjetju ter prevzela kmetijo Petrovih staršev.

“Imel sem sanjsko službo, a leta so tekla in ko sva se odločila za otroke, je prišla odločitev: Ljubljana, hvala za vse lepe izkušnje in vsa lepa leta, ampak zdaj se vračava domov, k naravi … In ni nama žal.”

 

 

 

Andreja Čokl, Jernejka Drolec