Državna revizijska komisija (DRK) je sodišče oziroma tribunal, ki razsoja o tem, ali so bila javna naročila v katerikoli fazi postopka javnega naročanja zakonita. Njene odločitve so dokončne. Zaradi pritiskov in javno izraženih dvomov o kompetentnosti DRK je aprila z mesta predsednika odstopil Borut Smrdel. Nov mandat je pripadel Samu Červeku, ki je DRK vodil že med 2006 in 2008. Tako kot takrat ga tudi zdaj čakajo odločitve pri razpisih na velikih infrastrukturnih projektih, informatiki in v zdravstvu.

V postopkih javnega naročanja so možne pritožbe na Državno revizijsko komisijo, kjer dobivajo iz leta v leto zahtevnejše primere

Državna revizijska komisija (DRK) je sodišče oziroma tribunal, ki razsoja o tem, ali so bila javna naročila v katerikoli fazi postopka javnega naročanja zakonita. Njene odločitve so dokončne. Zaradi pritiskov in javno izraženih dvomov o kompetentnosti DRK je aprila z mesta predsednika odstopil Borut Smrdel.
Nov mandat je pripadel Samu Červeku, ki je DRK vodil že med 2006 in 2008. Tako kot takrat ga tudi zdaj čakajo odločitve pri razpisih na velikih infrastrukturnih projektih, informatiki in v zdravstvu.

Že prva faza graditve drugega tira bo očitno priromala v odločanje na Državno revizijsko komisijo. V gradbenem konzorciju Markomark Nival, ki je bil izbran na pozneje razveljavljenem razpisu za graditev objektov čez Glinščico, se bodo po vsej verjetnosti pritožili na DRK. Državno projektno podjetje 2TDK pa je na DRK že naznanilo sum storitve prekrška. Sumi namreč, da je nekdo ponaredil in zavajal pri referenci, ki jo je Markomark Nival navedel v ponudbi za graditev mostov čez Glinščico.

Kako in v kakšnih rokih bodo na Državni revizijski komisijo obravnavali to naznanilo in morebitno zahtevo za revizijo razveljavitve razpisa? Koliko zadev obravnavajo letno? Ali dobivajo čedalje zahtevnejše razpise? O tem smo se pogovarjali s predsednikom DRK Samom Červekom.

Ministrstvo za javno upravo pa je pripravilo predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, s katero želijo po besedah ministra Rudija Medveda povečati učinkovitost postopkov in jih pospešiti. Predlog novele med drugim spreminja postopek imenovanja članov Državne revizijske komisije in uvaja pravno varstvo na drugi stopnji.

Maja Derčar