Aktualno

“Odločila sva se, da bova zmogla”

Otroke ima približno šest odstotkov slovenskih študentov, kar je pod evropskim povprečjem

child-1073638_1920
foto: Pixabay

“Verjetno se sliši kar težko preživeti z otrokom. Vsi smo vzgojeni po principu najprej služba, potem hiša, potem šele otroci,” podatek, da je število študentov, ki imajo otroka, v Sloveniji (6 %) pod evropskim povprečjem (10 %), komentira predsednica upravnega odbora Kluba študentskih družin Slovenije Katja Vrečar. S partnerjem sta ubrala drugačno pot in se za prvega otroka odločila, ko sta se bližala koncu dodiplomskega študija:

“Se nama je zdelo, da otrok načeloma ne predstavlja velikega stroška, dokler ne začne hoditi v šolo. Pozanimala sva se, kako je tukaj v študentskem naselju poskrbljeno za študentske družine, in se odločila, da bova zmogla.”

Kot ugotavlja sogovornica, so se razmere za študentske družine v zadnjem desetletju precej izboljšale. Kar pa ne pomeni, da izboljšave niso mogoče:

“Lani sem imela večinoma dopoldan predavanja, letos ne bo tako, kar zna biti težava. Problem je tudi to, da jaz štejem kot brezposelna oseba in partner ne more dobiti bolniške, če otrok zboli in ne more v vrtec. Potem moram biti jaz z njim doma. Opravljanje študijskih obveznosti v takih primerih pa je odvisno od dogovora s profesorji. Eni gredo bolj na roke, drugi manj. Nekateri pa sploh ne razumejo, zakaj potem sploh še študiraš, če imaš otroke.”