Nekaj preprostega, kar ne zahteva veliko dela, ali kaj takega, kar zjutraj pomeni nekaj minut več pred ogledalom? Makron figa ali vokuhila? Kaj o nas pove naša pričeska? Ali ima vsaka svojo zgodbo? Na nočni obisk je voditelj Jure K. Čokl tokrat povabil Žana Zajca - Usagija, modnega frizerja in stilista, ki bo to noč s poslušalkami in poslušalci delil bleščeči svet glamurja vsega tistega, čemur pravimo frizura. Takoj po polnoči!

Modni frizer in stilist Žan Zajc Usagi

Nekaj preprostega, kar ne zahteva veliko dela ali kaj takega, kar zjutraj pomeni nekaj minut več pred ogledalom? Makron figa ali vokuhila? Kaj o nas pove naša frizura? Ali ima vsaka frizura svojo zgodbo? Na nočni obisk je voditelj Jure K. Čokl tokrat povabil Žana Zajca – Usagija, modnega frizerja in stilista, ki je to noč s poslušalkami in poslušalci delil bleščeči svet glamourja vsega tistega, čemur pravimo frizura.

In frizure pripovedujejo zgodbe – o tistih, ki jih nosijo in tistih, ki so jih ustvarili. Da bi dober frizer ustvaril frizuro, pravi Usagi, mora biti najprej psiholog. Znati mora opazovati, ocenjevati, včasih ugibati in predvsem poslušati. Ter na koncu svetovati, kar je pogosto precej težje kot samo striženje. Ljudje k frizerju prihajajo tudi zato, da bi se pogovorili. In povedo več, kot bi morda smeli. Vendar, pravi Žan Zajc, je strah glede diskretnosti odveč – kar se v salonu zgodi, tam tudi ostane. Glede na to, da striže tudi stranke, ki prihajajo celo iz Rusije, je to zanj nekaj najbolj samoumevnega, doda.

Kot je tudi sledenje trendom – preko družbenih omrežij, predvsem z YouTubea, filmov, glasbene industrije … ter športa. Športniki, predvsem nogometaši, so po njegovem mnenju pravi ambasadorji mode in delajo s svojo pojavo, izdelano do zadnje podrobnosti, modni industriji veliko uslugo. Vendar, doda, je korist obojestranska. Zanimivo je, pove, kako se je razmahnilo povpraševanje po negi brade in brkov, ki mu kar ni videti konca. Opaža tudi, da so v zadnjem času moški precej bolj pozorni na svoj izgled, kakor so bili nekoč. In ženske morda malce manj, čeprav ostajajo dame.

Frizer je ves čas, tudi na počitnicah. Opazuje, spremlja dogajanje, razmišlja o svojem delu. Opravlja ga s strastjo, saj pravi, da je to tisto najbolj pomembno pri vsem, kar počnemo. In sanja. O tem, da bi bili vsi ljudje srečni. Naj se mu te sanje čim prej uresničijo …

 

 

Jure K. Čokl