Možgani na dlani

Živčno ojačenje

Ko dajo naši možgani pomembne informacije bolj "naglas"

volume-949241_1920
foto: TBIT

Naši možgani so v vsakem trenutku zaposleni z mnogimi informacijami oziroma dražljaji in imajo to krasno sposobnost, da lahko spremljajo več stvari hkrati ter se pri tem tudi odlično znajdejo. Včasih pa je zelo pomembno, da se osredinimo samo na eno stvar. Pa naj bo to bežanje pred zverjo v pradavnini ali pa reševanje določene naloge in pogovor z eno osebo v množici ljudi. Živčno ojačenje opisuje lastnost možganov, da lahko iz spektra informacij izluščijo tiste, ki so v danem trenutku pomembnejše. O tem v tokratni oddaji z asistentko  Nino Purg, mlado raziskovalko na oddelku za psihologijo ljubljanske Filozofske fakultete.

Živčno ojačenje je pojem, ki opisuje lastnost možganov, da lahko iz spektra informacij, ki jih prejemamo iz okolja, izločimo tiste, ki so v danem trenutku pomembnejše za naše odzive in naše obnašanje.

Vse skupaj je zelo pomembno, da naši možgani naredijo nek “red” z vsemi informacijami.

Recimo, da se sprehajamo po poti skozi mesto in slišimo, vidimo, vonjamo cel kup nekih stvarih. V takem primeru je naše živčno ojačenje  nizko, saj v tistem trenutku procesirajo kup različnih stvari naenkrat. V določenih primerih pa se morajo naši možgani osredotočiti na zelo specifične informacije, ko izvajamo neke naloge, neko delo, takrat se živčno ojačenje poviša.