Intervju

“Znanost ni nogomet, ni nacionalna, znanost pripada vsem ljudem na svetu”

Prof. dr. Milan Dimitrijević, ustanovitelj Inštituta za klinično nevrofiziologijo in pionir obnovitvene nevrologije

Milan Dimitrijevic
Prof. dr. Dimitrijevič v avli ljubljanske medicinske fakultete, pred slikami prvih profesorjev
foto: Mojca Delač

Prof. dr. Milan Dimitrijevič se je rodil leta 1931 v Nišu in v Ljubljano po končani gimnaziji prišel študirat medicino. Diplomiral je leta 1955, leta 1961 opravil specializacijo, leta 1966 pa doktoriral. Njegovo delovno in življenjsko pot sta v marsičem zaznamovali izpopolnjevanji na Švedskem in v Veliki Britaniji, kjer se je srečal tudi z razvijajočim se področjem klinične nevrofiziologije.

Prof. dr. Dimitrijević

foto: Danica Dimitrijevič Tyler

Prvi spomini so to, da smo morali priti do tehnologije, s katero smo lahko pokazali slike. Zgraditi smo morali ta »očala«.  To je bil prvi laboratorij za klinično nevrofiziologijo, ki se je rodil na ortopedski kliniki.

Leta 1969 je prof. Dimitrijevič v Ljubljani ustanovil Inštitut za klinično nevrofiziologijo, ki ga je tudi sam vodil do leta 1975, ko se je preselil v Združene države Amerike.  Z Inštitutom, ki je postal mednarodno ugleden in prepoznaven, pa ves čas ohranja stike in sodeluje.

Sto šestdeset let, odkar nevrologija obstoja, smo ugotavljali, koliko ste bolni, po vsem tem, kar poznamo zdaj, po tem, kar smo spoznali v 21. stoletju, se sprašujemo – koliko ste sploh še zdravi?

Ob petdesetletnici Inštituta za klinično fiziologijo je znova obiskal Ljubljano.

Zbiranje udeležencev na slovesnosti ob 50-letnici Inštituta za klinično nevrofiziologijo, na kateri je predaval tudi prof. Dimitrijević

foto: Danica Dimitrijević Tyler

Okolje, ki sem ga ustvaril, je motiviralo te ljudi, da so se zbirali. Če ponujate okolje, ne pa obveznost, je prosta volja tisto, ki pripelje vse, kar je potrebno za talent, da najde svoja spoznanja in svoje sposobnosti.