Poročila o hudih zdravstvenih težavah mladih uporabnikov elektronskih cigaret. Z vejpanjem povezujejo že tudi nekaj smrtnih primerov

Naslovi v medijih bodejo v oči: »Najstnikova pljuča so kot pljuča sedemdesetletnika«, »Prva smrt v povezavi s kajenjem elektronskih cigaret«, »Elektronske cigarete – manjše zlo ali trojanski konj«. Iz Združenih držav Amerike poročajo o hudih zdravstvenih težavah mladih uporabnikov elektronskih cigaret. Oboleli so imeli različne zdravstvene težave; od lažjih pa do takšnih, ki so težko poškodovale pljuča in resno ogrozile zdravje ter življenje mladostnikom. Z rednim kajenjem e-cigaret ali vejpanjem namreč zdaj povezujejo že tudi nekaj smrtnih primerov.

Elektronska cigareta ob pomoči baterije segreva posebno tekočino in jo spremeni v aerosol, ki ga uporabnik vdihuje. Specialistka javnega zdravja Helena Koprivnikar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarja, da so v tem aerosolu, v tej pari, prisotne kemične snovi, ki škodujejo zdravju. Po njenih besedah lahko uporaba e-cigaret res predstavlja kratkoročno korist, vendar le za tiste kadilce, ki kajenja tobaka ne zmorejo opustiti na drugačen način.

Vendar si po svetu tudi strokovnjaki niso edini, ali je elektronska cigareta primerna pomoč pri opuščanju kajenja ali ne? Internistka, pulmologinja in alergologinja Mihaela Zidarn s Klinike Golnik odkimava in pravi, da kajenja zanesljivo ni treba opustiti s kajenjem e-cigaret. Za tiste, ki so odločeni, obstajajo številni drugi pripomočki. Zdravnica poudarja, da so elektronske cigarete nepreverjene in neregulirane, da tudi še ne vemo, kako zelo so škodljive. S kajenjem e-cigaret se odvisnost pravzaprav vzdržuje.

Iztok Konc