Ta konec tedna bo Kamnik v znamenju narodnih noš in oblačilne dediščine. V nedeljo organizatorji pričakujejo okoli 2 tisoč narodnih noš. Narodne noše iz različnih obdobij poustvarja tudi mojstrica Andreja Stržinar z Ovsiš izg: Ousiš pri Podnartu. V šiviljski delavnici ustvarja različne kostume in folklorna oblačila. S pomočjo fotografij in drugih podrobnosti s spretnimi rokami ohranja oblačilno dediščino in oblačilno kulturo, znanje pi izdelovanju zavijač pa prenaša tudi na druge. V pogovoru z Aljano Jocif je Andreja Stržinar najprej ponazorila, kako poteka poustvarjanje oblačil, tudi narodnih noš.

Mojstrica Andreja Stržinar tudi z izdelovanjem narodnih noš ohranja oblačilno dediščino in kulturo

Ta konec tedna bo Kamnik v znamenju narodnih noš in oblačilne dediščine. V nedeljo organizatorji pričakujejo okoli 2 tisoč narodnih noš. Narodne noše iz različnih obdobij poustvarja tudi mojstrica Andreja Stržinar z Ovsiš pri Podnartu. V  šiviljski delavnici ustvarja različne kostume in folklorna  oblačila. S pomočjo fotografij in drugih podrobnosti s spretnimi rokami ohranja oblačilno dediščino in oblačilno kulturo, znanje o izdelovanju zavijač pa prenaša tudi na druge. Andreja Stržinar najprej ponazori, kako poteka poustvarjanje oblačil, tudi narodnih noš.

“Ko poustvarjam, se poglobim v preteklost, raziskujem, kako so živeli, kaj so nosili, in se poskušam čim bolj približati originalu. Narodna noša se je razvijala in spreminjala. Danes se pravi materiali težko dobijo.  Moji največji naročniki so folklorna društva in občine.”

Izdeluje tudi pokrivala.

“Pokrivala imajo svoj čar, izdelujem male avbice in zavijače, oziroma zavijačke. Vsa pokrivala so ročno izdelana, njihova vrednost pa je premalo cenjena. Tudi zanimanja za izdelovanje ni veliko.”

Andreja Stržinar  je med pomembnimi poznavalci oblačilne kulture. Z novimi oblačili pa ohranja pridih preteklosti in oblačenja na Slovenskem.

“Čutim, da je to moje poslanstvo, da prenašam bogato znanje prednikov, krojačev in šivilj, da bi se del tega znanja ohranil in prenesel naprej. V sebi čutim zadoščenje in bogastvo.”

Aljana Jocif