Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja. Zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjerkoli. Vaše varčevalne navade nam zaupajte na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali nam pišite na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Odgovore boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Iz odpadnih desk, lesenih gajbic in palet lahko zelo enostavno sami izdelamo police, omaro, mizo, klop, visoke grede, tudi posteljo ali kuhinjo

“Leseni kolut za kabel lahko postane priročna mizica. Gajbica za krompir ali jabolka lahko s čisto malo sestavljanja, postavljanja postane polica za knjige, zanimiva omarica za dnevno sobo ali s koleščki na spodnji strani neke vrste “škatla”, v kateri otroci hranijo igrače,” našteva Višnja Gavran iz Centra ponovne uporabe. Opisala nam je, kako so v centru pred kratkim predelali stara lesena okna:

“Okno smo obrnil v ležeč položaj, v špranje za okna dali stare fotografije, na spodnji del, kjer je bilo več lesa, pa smo dali obešalnike. Potem smo to pritrdili na steno v hodniku. In je nastal res en tak zanimiv kos, ki so ga obiskovalci komentirali kot zelo simpatičen.”

“V zadnjih letih so absolutno hit lesene palete,” nadaljuje sogovornica: “To pohištvo iz palet je zanimivo, trendovsko. Z nekaj barve in domišljije lahko nastanejo krasni kosi. Veliko idej je mogoče najti na spletu. Potrebujemo neko osnovno orodje, znati moramo zabiti kakšen žebelj, kaj pobrusiti, pobarvati, to je pa to. Palete lahko uporabimo za nosilce za rože in zelišča na balkonu, iz njih lahko izdelamo fotelj.” Je pa iz lesenih palet mogoče izdelati tudi večje kose oziroma sestave. V CPU so iz njih izdelali kuhinjo, ki jo lahko vidite na spodnjih fotografijah.

Andreja Gradišar