Spust v jame je meditacija, pri kateri se naučimo uporabljati druga čutila.

Vsa Slovenija je pred dobrim tednom dni spremljala reševalno akcijo jamarjev, ki so po nekaj manj kot dveh dneh iz jame rešili poškodovanega kolega. Zgodba s srečnim koncem, ki ima celo vrsto junakov in eno junakinjo. Zdravnico Tino Bizjak, ki je bila ves čas ob ponesrečencu in ima največ zaslug, da se v jami njegovo stanje ni poslabšalo. Ko je bila na Valu 202 izbrana za Ime tedna, je za zgodbo slišala vsa Slovenija.

Tina Bizjak je sicer ginekologinja, ki živi v Velenju in dela v tamkajšnjem zdravstvenem domu ter v slovenjgraški bolnišnici. Da si želi postati zdravnica, je vedela ves čas. Zato je tudi načrtovala svojo izobraževalno pot, ki pa ni bila vedno lahka. Pravi, da so se v to, da je zdaj zdravnica, malo celo vmešale ‘višje sile’. Zdaj je s svojim poklicem zelo zadovoljna, čeprav za to, da ohranja empatijo in da bolnikom največ, kar lahko, potrebuje adrenalin. Tudi to je bil eden izmed razlogov, da je postala jamarka.

V Sloveniji delujejo samo trije zdravniki, ki so tudi jamarski reševalci. Za to delo jo je navdušil njen pokojni mentor, ki je takoj v njej poleg jamarke videl tudi potencialno reševalko. Pomoč pri nesreči, pri kateri je odigrala eno izmed ključnih vlog, je tisto največ, za kar je vredno živeti. Svoje življenje imam rada in mi je neprecenljivo, pravi. Vendar ne tako zelo neprecenljivo, kot je zanjo življenje drugih.

 

Jure K. Čokl