Ekipa Prvega vsak četrtek ob 11.30 prek radijskih valov v vaše domove pripelje dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. S pomočjo sogovornikov vam pričaramo vzdušje, ki v različnih institucijah vlada med delovnim dnevom, vam predstavimo vsakdan prebivalcev določenega območja in prostovoljske projekte, ki ne bi smeli biti spregledani.

Letos v prvem tednu nove predstave pripravlja več kot 100 mladih - po letih ali po srcu - iz 9 skupin iz Roža in Podjune. V drugem tednu jih bo še 7, med njimi tudi mladi gledališčniki z Dunaja

Koroški Slovenci so znani po pestri gledališki in lutkovni dejavnosti. Vsako sezono tako njihova društva pripravijo med 20 in 30 gledaliških premier. Priprave na novo sezono se običajno začnejo v Ankaranu na tradicionalnih gledaliških delavnicah. Kaj pod mentorskim vodstvom počnejo igralci, kakšne predstave pripravljajo in zakaj so te delavnice tako pomembne?  Da bi našel odgovore, je bil Prvi na obisku v Ankaranu.

Začetki segajo v leto 1975, pojasnjuje vodja delavnic Verena Smrtnik iz Krščanske kulturne zveze, leta 1986 so prvič prišli v Fieso, od 2006 pa delavnice potekajo v Ankaranu, v parku, ki obdaja hotel, in pred bungalovi, prostor za vaje pa so gledališčniki dobili tudi v osnovni šoli.

Zaradi velikega zanimanja delavnice razdelijo na dva tedna. V prvem tednu v Ankaranu predstave pripravlja 9 gledaliških in lutkovnih skupin iz Vogrč, Šentprimoža, Bličovsa, Šentlipša in Šmihela pri Pliberku, v drugem tednu pa še Mladi Celovčani, teater Šentjanž, Selani, igralci iz Radiš in z Dunaja.

“Zamisel je, da se temeljito, zunaj domačega vsakdana pripravimo na novo sezono.”

Eden od večkratnih udeležencev gledaliških delavnic v Ankaranu je 16-letni Jaka Cerar iz Šmihela pri Pliberku, ki je na odrskih deskah že od svojega 6 leta.

“Stari smo bili od 6 do 8 let, ko smo začeli z gledališko šolo, ki jo je organizirala režiserka Alenka Hain. Prva tri leta smo se učili osnov gledališča, kako  stati na odru, improvizacijo..”

Od takrat je Jaka Cerar nastopal v 7, 8 predstavah, v najnovejši, ki jo pripravljajo v Ankaranu, pa ima glavno vlogo.

KPD Šmihel pri Pliberku letos praznuje dva pomembna jubileja; 40 let lutkarstva in 20 let mednarodnega lutkovnega festivala Cikl Cakl. Praznovanje bo nekaj posebnega, pravita Kristina Trap in Veronika Kušej, povezano bo namreč s kulinariko. Kaj bodo zakuhali šmihelski lutkarji, ki se na predstavo pripravljajo prav v Ankaranu?

Prisluhnite!

 

Mateja Železnikar, Mojca Delač