Aktualno

Razcep med Vzhodom in Zahodom je v Berlinu opazen tudi 30 let po rušitvi zidu

Pogovor z berlinsko dopisnico Polono Fijavž

bernauer-strae-113173_1920
foto: LoboStudioHamburg

Poletne počitnice so se v Berlinu končale že v začetku avgusta; šola se je začela 5. avgusta. Na delovno mesto se je po dveh tednih oddiha vrnila tudi kanclerka Merklova. Na počitnice je odšla, potem ko se je trikrat tresla v javnosti, tega pa do zdaj ni pojasnil nihče. 

Na nobenem od sprejemov avgusta se to tresenje ni ponovilo. Spretno se je izognila kakršnemu koli pojasnjevanjurekla je samo, da razume, da javnost skrbi zanjo, zato je njena dolžnost, da oceni svojo zmožnost opravljanja dela. Nemški mediji so do nje zelo spoštljivi in upoštevajo njeno pravico do zasebnosti. 

Avgusta se v Berlinu spominjajo pomembne obletnice – 13. avgusta 1961 so začeli graditi zid, ta je bil porušen pred skoraj 30-imi leti. Razcepljenost med Vzhodom in Zahodom pa je opazna še danes. Predvsem plače in pokojnine so na nekdanjem Vzhodu še vedno nižje. Nemška vlada ta trenutek sprejema številne ukrepe, s katerimi želi razbremeniti nižji in srednji sloj. Veliko se ukvarja z nego za starejše 

Zadnji zakon prinaša spremembo: odslej bodo le tisti, ki zaslužijo več kot 100 tisoč evrov bruto na leto, prispevali za skrb staršev v domovih za ostarele. Torej, 100 tisoč evrov bruto na posameznika, ne na družino.