17. kantavtorski festival Kantfest International 2019 je 16. avgusta na oder Kulturnega doma Ruše prinesel pisan nabor avtorskih pesmi domačih in nekaterih tujih ustvarjalcev. Glasbeno druženje je dodatno razgibalo tekmovanje za zlato, srebrno in bronasto kanto. Pesmi in komentarje nastopajočih bomo poslušali v dveh zaporednih oddajah; tokrat je na vrsti prvi del.

Vtisi z letošnjega festivala kantavtorske glasbe v Rušah

17. kantavtorski festival Kantfest International 2019 je 16. avgusta na oder Kulturnega doma Ruše prinesel pisan nabor avtorskih pesmi domačih in nekaterih tujih ustvarjalcev. Glasbeno druženje je dodatno razgibalo tekmovanje za zlato, srebrno in bronasto kanto. Pesmi in komentarje nastopajočih poslušamo v dveh zaporednih oddajah; tokrat je na vrsti prvi del.

 

Vse od prvega Kantfesta (2003) se v Rušah enkrat letno zberejo kantavtorice in kantavtorji: domači in tuji, tisti z ogromno odrske kilometrine in tudi tisti, ki ubirajo prve korake svoje ustvarjalne poti. Od koder koli jih že prinese na oder v Rušah, njihove pesmi tu vedno naletijo na odprta ušesa njihovih stanovskih kolegov in drugih poslušalcev. Festival vsa ta leta organizira kantavtor Peter Andrej, nad dogajanjem pa bdi tudi strokovna žirija, katere člana sta med drugim kantavtorja Adi Smolar in Jani Kovačič. Slednji nam je o festivalu povedal naslednje:

“Vsaj Kantfest nam dokaže, da obstaja ogromno ljudi, ki se na ta način izraža in se na ta način želi izražati. In se mi zdi, da na ta način tudi seveda napredujejo v jasnosti, razumnosti, razumljivosti, tudi sami sebi pojasnijo svoja čustva – kar se mi zdi v večini primerov, da je najpomembnejše za marsikoga, ki se s tem ukvarja. Da si preprosto pojasni svoja čustva in da si jih ubesedi, ker le tako lahko napreduje.”

Jani Kovačič, pogovor za Pesem v žepu

Na letošnjem Kantfestu so zapeli in zaigrali: Andrej Vilčnik, duo Zajtrk, Primož Vidovič, Astor Lajka (Srbija), duo Jernej Dirnbek in Davor Klarić, Pat Tern, Matej Krajnc, Sanja Čin (Bosna in Hercegovina/Velika Britanija), Robert Petan ter duo Ivan Hristov in Petar Čuhov (Bolgarija). Tokrat poslušamo Andreja Vilčnika in Mateja Krajnca, ki sta se predstavila z izrazito liričnimi pesmimi, nato pa se posvetimo dvema točkama, ki sta občinstvo najbolj nasmejali: najprej duo Jernej Dirnbek in Davor Klarić, za konec pa še letošnji dobitnik zlate kante Robert Petan. Robert je bil tudi tisti, ki je najbolj prepričal publiko v dvorani in si prislužil nagrado vox populi, kar sam pripisuje naslednjemu razlogu:

“Jaz mislim, da je v glavnem zaslužno za to samo to, da je bilo veliko narečja, zelo je tekla beseda. Ker čim greš ti v nekaj, kar je načeloma pravilno, ampak je ljudem malo bolj tuje, se vsi malo nazaj držijo. V mojih tekstih se mi pa zdi, da je – vsaj poskušam narediti tako, no – da bi bilo res čim bolj človeško, da bi bili vsi ti najboljši momenti, da bi se človek totalno počutil razgaljeno: točno to sem razumel, točno to sem hotel, da nekdo pove, s točno takšnimi besedami … samo punch line, s prve, da udari na polno. Zdaj po domače ali ne po domače, po angleško, po slovensko, kakor koli. Se mi zdi, da vsi ful noro začutimo to.”

Robert Petan, pogovor za Pesem v žepu

Teja Klobčar