Napad na Lekarne Ljubljana in posledično večdnevno nedelovanje sistema je pokazalo, da je skrb za varnost v sodobni informacijski družbi izjemnega pomena. Napadalci svojih žrtev ne izbirajo več naključno, višina odkupnin pa je z nekaj sto narasla do več tisoč evrov. Kako se zaščititi pred prihodnjimi podobnimi napadi? Urška Henigman je poklicala na Si-Cert. Tadeja Hrena je najprej vprašala, kaj lahko na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost povedo o dogajanju v Lekarnah Ljubljana.

Zahtevana odkupnina lahko znaša več tisoč evrov

Napad na Lekarne Ljubljana in posledično večdnevno nedelovanje sistema je pokazalo, da je skrb za varnost v sodobni informacijski družbi izjemnega pomena. Napadalci svojih žrtev ne izbirajo več naključno, višina odkupnin pa je z nekaj sto narasla do več tisoč evrov. Kako se zaščititi pred prihodnjimi podobnimi napadi? Urška Henigman je poklicala na Si-Cert in najprej vprašala, kaj lahko na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost povedo o dogajanju v Lekarnah Ljubljana. Tadej Hren je povedal, da je šlo za izsiljevalski kripto virus:

Glede na to, da so zadeve restavrirali iz varnostnih kopij, potem verjetno niso plačali odkupnine. Ampak tukaj je še prezgodaj govoriti, policija primer še preiskuje.

Sicer pa je primerov uspešnih pregonov zelo malo. Za zaščito pa je ključno: tehnična zaščita, varnostne kopije in osveščeni uporabniki.

Urška Henigman