Katera je najsvetlejša zvezda na poletnem nočnem nebu? Katere planete našega osončja lahko vidimo s prostim očesom? Koliko galaksij je v vesolju? Koliko raziskovalnih observatorijev je na svetu, koliko manjših v Sloveniji? Pri nas sicer deluje kar nekaj astronomskih društev, na nekaterih osnovnih in srednjih šolah delujejo astronomski krožki, ponekod je astronomija izbirni predmet … Koliko mladih se sploh zanima za raziskovanje neba in kakšne možnosti za to imajo – je to največkrat odvisno od entuziazma učiteljev in opremljenosti šol? O navdušenju nad astronomijo in o skrivnostih vesolja smo se pogovarjali z mladimi astronomi in njunima mentorjema iz ljubljanske kotline in Vipavske doline.

Z astronomi iz Vipavske doline in Ljubljanske kotline o skrivnostih vesolja in njihovem raziskovanju neba

Katera je najsvetlejša zvezda na poletnem nočnem nebu? Katere planete našega osončja lahko vidimo s prostim očesom? Koliko galaksij je v vesolju? Koliko raziskovalnih observatorijev je na svetu, koliko manjših v Sloveniji? Pri nas sicer deluje kar nekaj astronomskih društev, na nekaterih osnovnih in srednjih šolah delujejo astronomski krožki, ponekod je astronomija izbirni predmet … Koliko mladih se zanima za raziskovanje neba in kakšne možnosti za to imajo – je to največkrat odvisno od entuziazma učiteljev in opremljenosti šol? O navdušenju nad astronomijo in o skrivnostih vesolja smo se pogovarjali z mladimi astronomi in njunima mentorjema iz dveh astronomskih društev. Z nami so bili študent Jernej Černigoj, gimnazijka Teja Štrekelj ter učitelj izbirnega predmeta astronomija in ravnatelj Srednje šole Vino Pilon Ajdovščina Andrej Rutar (Astronomsko društvo Nanos), iz Ljubljane pa Oskar Mlakar in Lan Falenti Koncilija, nekdanja dijaka Gimnazije Šentvid, kjer astronomski krožek vodi dr. Andrej Lajovic iz Astronomskega društva Vega.

Andrej Lajovic: “Astronomija mi je bila vedno všeč, ker daje zelo širok kontekst našemu bivanju, našemu obstoju. Ena fotografija, ki jo je naredila sonda Voyager in ima ime Svetlo modra pika, name vedno naredi močan vtis. Da ti misliti, kako majhni smo.” 

Špela Šebenik