Pri nas oboli kar štirikrat več ljudi kot v pokrajini Lyme v ZDA, po kateri je bolezen dobila ime – Lymska borelioza. Letos že 2700 primerov

Najpogostejša bolezen, ki jo v Sloveniji prenašajo klopi, je Lymska borelioza. Po njej smo v samem svetovnem vrhu. Leta 2018 je pri nas zbolelo več kot 7.500 prebivalcev, za letos pa kaže, da bo ta številka občutno nižja. Do zdaj je leta 2019 obolelo 2700 ljudi, kar je 3000 manj kot v enakem obdobju lani. Boreliozo prepoznamo po značilnem rdečem madežu v obliki kolobarja (prstana), ki se običajno pojavi na mestu klopovega vboda. Vendar pa infektolog prof. Franc Strle opozarja, da se rdečina ne pokaže pri vseh obolelih, prav hitro pa jo lahko tudi spregledamo. Borelioza ne prizadene samo kože – oboleli ima še številne druge zdravstvene težave; od meningitisa do prizadetosto velikih sklepov.

Boreliozo zdravimo z antibiotiki. Še vedno pa velja, da je je, kot vse druge bolezni, ki jih prenašajo klopi, bolje preprečiti kot zdraviti. Strokovnjaki svetujejo, naj se na sprehodih in izletih v naravo zaščitimo s svetlimi oblačili z dolgimi rokavi in hlačnicami ter z repelenti, ki odganjajo klope. Kako pa najbolj učinkovito odstranimo prisesanega klopa? Biolog dr. Tomi Trilar pravi, da za to potrebujemo pinceto, nekaj potrpljenja in mirno roko.

Iztok Konc