Sogovorniki iz strokovnih krogov opozarjajo, da gre pri uporabi vojske in bojnih vozil na meji za nadaljevanje militarizacije meja, ki smo jim priča zadnje čase v Evropi

Policiste, ki nadzorujejo nezakonite prehode meje, čez poletje očitno čaka zahtevno delo, saj bo zaradi ugodnih vremenskih razmer nezakonito čez našo mejo skušalo priti večje število prebežnikov. Od danes dalje pa jim je v pomoč še 35 dodatnih vojakov. Policisti so sicer pomoči na terenu veseli, a v sindikatu policistov Slovenije menijo, da so jim vojaki velikokrat prej v breme kot pomoč. Policisti imajo namreč največ dela z administrativno obravnavo nezakonitega migranta, za kar pa vojaki nimajo pooblastil. Do vojakov na meji, ki bodo tokrat uporabljali tudi oklepnike 6 x 6, pa kritično tudi strokovnjaki, ki ob tem opozarjajo, da gre za pretiran ukrep. Nekateri ga ocenjujejo celo kot populističnega in z namenom pomiritve ljudi ob meji, ki z dozdajšnjim varovanjem niso zadovoljni.

Tiste, ki menijo, da lahko vojska ne meji uspešno nažene strah v kosti migrantom, velja opozoriti, da če bi bilo migrante resnično strah, se sploh ne bi podali na tako dolgo in nevarno pot.

Robert Škrjanc