V Državnem zboru so včeraj sprejeli novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ta določa nov način financiranja javnoveljavnih programov zasebnih devetletk iz javnih sredstev in tudi precej ostrejše pogoje za ustanavljanje novih zasebnih šol in vrtcev. Čeprav je novela prestala parlamentarno branje, pa bo to temo z močnim ideološkim nabojem najverjetneje razrešilo šele ustavno sodišče.

Komentar Nataše Lang ob sprejetju novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja

V državnem zboru so včeraj sprejeli novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ta določa nov način financiranja javno veljavnih programov zasebnih devetletk iz javnih sredstev in tudi precej ostrejše pogoje za ustanavljanje novih zasebnih šol in vrtcev. Čeprav je novela prestala parlamentarno branje, pa bo to temo z močnim ideološkim nabojem najverjetneje razrešilo šele ustavno sodišče. Komentar Nataše Lang:

Vladna koalicija včeraj ni slavila. Poslanci LMŠ-ja, Desusa in Saba so s stisnjenimi zobmi glasovali za novelo ZOFVI, saj si ne želijo dodatnih razpok v koaliciji; a hkrati obžalovali, da niso zbrali dovolj glasov za kompromis.
Poslanci vladnega SMC-ja so se vzdržali pri glasovanju. Niso pa tvegali glasovati proti, ker bi v tem primeru novela padla; in vprašanje je, kaj bi ta poteza SMC-ja pomenila za trdnost koalicije.
Le socialni demokrati so skupaj s svojim ministrom Pikalom trmasto vztrajali pri predlogu in samozavestno odbijali vsakršen dvom in kritiko.
Razglašeno manjšinsko vladno koalicijo je vnovič rešila Levica. Ta je, čeprav zavrača financiranje zasebnih šol, iz pragmatičnih razlogov glasovala za vladno novelo temeljnega šolskega zakona ZOFVI. A glasovi Levice ne bodo dovolj, če bo morda državni svet izglasoval veto na novelo; skupaj z Levico jo podpira 42 poslancev – štirje premalo za dokončno potrditev po morebitnem vetu – kdo od poslancev bo prispeval manjkajoče glasove do absolutne večine? Politika je umetnost mogočega.
Vladna koalicija dobro ve, da se ji bo financiranje zasebnih šol vrnilo na mizo kot bumerang. Ustavno sodišče bo prej ali slej na zahtevo staršev otrok iz zasebnih šol izdalo dodatno razlago svoje prvotne razsodbe. Če bo to morebiti odločilo, da je koalicija vztrajala pri neustavni noveli ZOFVI, bi to utegnilo imeti neugodne politične posledice predvsem za socialne demokrate in njihovega ministra Pikala, brez prask pa ne bo ostala niti vlada.

Nataša Lang