Varčujemo s Prvim

Najvišje cene na trgu starin dosegajo umetnine, na slovenskih podstrešjih se najpogosteje najdejo pisalni in šivalni stroji

Kako zaslužiti s starinami, ki jih najdemo pri čiščenju podstrešja ali kleti?

antique-440337_1920
foto: Pixabay

“Na slovenskih podstrešjih ali v kleteh se najde največ pisalnih in šivalnih strojev, ki pa jih danes žal nihče več ne uporablja, tako da s tem ni veliko posla. Potem pa so tam še razni gobelini, nabožne slike, tega je veliko,” pravi poznavalec starin Jaka Prijatelj.

“Najbolj vredne ta hip so umetnine. Slovensko slikarstvo in kiparstvo 20. stoletja, od impresionizma, ekspresionizma, modernizma. To dosega najvišje cene. Kakšnih milijonskih vrednosti pa pri nas najbrž ni.”

Če niste poznavalec umetnin, sogovornik svetuje, da najdeno fotografirate in fotografijo pošljete kateremu od starinarjev. Marsikdo od njih bo na vaše sporočilo odgovoril brezplačno in vam na podlagi fotografije že lahko povedal, ali ste našli kaj vrednega. O tem, ali bi se lahko v kleti ali na podstrešju skrivalo kaj zanimivega, pa je mogoče sklepati tudi glede na poreklo prednikov: “Večja verjetno za to je, če so bili bogatejši, izobraženi, zbiralci, umetniki. Manj možnosti je, da so imeli kaj takšnega ljudje, ki so se morali boriti za svoje lastno preživetje. Naključja so redka.” Če ne iščete bajnih zaslužkov, je sicer za nekaj deset evrov mogoče prodati marsikaj, našteva Prijatelj:

“Mene osebno najprej zanima, ali je stvar vredna pozornosti. Tako mi je lahko nekaj, kar je vredno en evro, bolj zanimivo kot nekaj, kar je vredno sto evrov. Marsikaj pride v poštev – od starih fotografij, razglednic, pohištva, porcelana, nakita, vojaške zadeve so zelo popularne. Ampak mora biti kaj zanimivega, imeti zgodbo in biti dobro ohranjeno.”

Prav zato s slik ne trgajte raznih nalepk, saj boste tudi zaradi tega ob prodaji dobili manj denarja. če boste starine obdržali, pa je dobro, da jih ne hranite na soncu, saj lahko tako barva obledi ali razpoka. Pomembno je tudi, da jih damo v suh prostor, s čimer onemogočimo, da bi jih načeli vlaga, alge ali črvi.