16. julij je svetovni dan kač

Na svetu živi nekaj več kot 3000 vrst kač, od tega jih je 700 strupenih, približno 250 kač pa lahko človeka ubije le z enim ugrizom. Sicer pa samo v Avstraliji strupene kače po številčnosti prekosijo nestrupene. In ko že omenjamo Avstralijo, tole je primerjava: “združene avstralske smrtonosne živalske vrste” (kače, pajki, morski psi, krokodili) pokončajo pet ljudi na leto, 20 Avstralcev pa na leto umre zaradi padca s konja. Tudi smrt zaradi čebeljega pika je višje na lestvici kot smrt zaradi kačjega strupa. Na svoj strup ali strup bližnjih sorodnikov so kače imune, niso pa imune na strup drugih kač. Strup kraljeve kobre lahko ubije celo slona. In kako prepoznati strupeno kačo? Griša Planinc izHerpetološkega društva Slovenije in vodja Kačofona.

“Strupenjače se bolj čokate, imajo strupnike in pokončno zenico. Treba pa je razlikovati strupe po njihovem načinu delovanja – nekateri so nevrotoksini in v večji meri prizadenejo živčni sistem, drugi pa razkrajajo tkiva oziroma celice.”

Kako strupen je kačji ugriz, ugotavlja lestvica LD50. Gre za merjenje količine strupa, ki je potrebna, da ubije več kot polovico testiranih živali v laboratoriju. Nižja ko je številka, bolj strupena je kača.

Nadia Petauer