Zakaj so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že po šestih mesecih pripravili predlog sprememb Zakona o osebni asistenci?

Šest mesecev po uporabi Zakona o osebni asistenci je v javni obravnavi predlog o spremembah in dopolnitvah tega zakona

Dobrih šest mesecev po uveljavitvi Zakona o osebni asistenci je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 27. junija v javno obravnavo poslalo predlog o spremembah in dopolnitvah tega zakona. Na ministrstvu zagotavljajo, da s spremembami ne posegajo v pravice uporabnikov, saj se spremembe nanašajo predvsem na izvajanje osebne asistence. Zakon o osebni asistenci se je začel uporabljati 1. januarja 2019. Uveljavil je dve pravici, in sicer pravico do osebne asistence ter do komunikacijskega dodatka za gluhe, slepe in gluhoslepe uporabnike. Namen zakona je omogočiti invalidom, da živijo v skupnosti in enako kot drugi odločajo o svojem življenju. Zakon zato zagotavlja osebno asistenco na domu, delovnem mestu, pri izobraževanju in vključevanju v socialno okolje.

V predlogu o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni asistenci se predvideva, da bodo morali imeti vsi izvajalci osebne asistence zaposlenega strokovnega vodjo za izvajanje osebne asistence ne glede na to, za koliko uporabnikov jo izvajajo, samostojni podjetniki pa ne bodo več izvajalci osebne asistence. Predlog odpravlja tudi možnost, da so družinski člani osebni asistenti, kar najbolj skrbi invalidske organizacije, ki izvajajo osebno asistenco.

Direktor Zveze Sonček, Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Iztok Suhadolnik pravi, da bo popolna in absolutna prepoved družinskih članov kot osebnih asistentov pomenila, da bo kar nekaj ljudi lahko ostalo tudi brez določenega dela kadra oz. možnosti, da del osebne asistence izvajajo tudi družinski člani.

“To bo v določenih primerih ogrozilo samo izvajanje osebne asistence, ker bodo uporabniki morali iskati nove osebne asistente, kar pa že zdaj ni bilo prav preprosto.”

Dragica Bac z Ministrstva za delo, družino in enake možnosti je povedala, da imajo po šestih mesecih izvajanja osebne asistence 588 uporabnikov, za katere skrbi približno 1200 osebnih asistentov, in 23 samostojnih podjetnikov, ki skrbijo za 40 uporabnikov.

“Družinskih članov, ki so vrnili status družinskega pomočnika in skrbijo izključno samo za svojega družinskega člana, je približno 120.”

Na predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni asistenci, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je mogoče podati pripombe do 29. julija.

Petra Medved