V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, ste ga kdaj raziskovali, imate kakšno zanimivo zgodbo, povezano s svojim priimkom, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite nas na 01/475-22-22 ali pa nam pišite na radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

Priimek Husić ima orientalske korenine, pri nas se najpogosteje pojavlja v osrednjeslovenski in savinjski regiji

Med priimki v Sloveniji je priimek Husić (z mehkim končnim ć) na 840. mestu.

Ob priimku Husić obstaja tudi različica z navadnim č-jem na koncu, tj. Husič. Z njim se je 1. 1. 2018 podpisovalo 32 prebivalcev in prebivalk Slovenije.

Priimek Husić z različico Husič je nastal iz imena ali priimka Huso oziroma Husu. Tvorjen je s priponskim obrazilom ‑ić/‑ič in je prvotno pomenil ‘sin Husa’. Ime Huso z različico Husu je skrajšana oblika imena Husein. Oba sta v priimkovnem procesu postala tudi priimka. Zdaj je v rabi samo priimkovna različica Husu. Ta je nastala iz imena Huso ali iz svojilnega pridevnika Husov.

Husein je muslimansko ime orientalskega porekla, ki je tudi v BiH zelo pogosto. Razlagajo ga iz turškega Hüseyn, to pa iz arabskega osebnega imena Husäyn v prvotnem pomenu ‘lepuškast’.

Bojan Leskovec