Že veste, kdaj in kako oddati vlogo za oddajo državne štipendije, otroškega dodatka, subvencija vrtca, malice in kosila? O teh pravicah iz javnih sredstev odločajo Centri za socialno delo. Avgust in september sta za tamkaj zaposlene najbolj obremenjujoča, saj bodo odločali o okoli 113.000 vlogah oziroma 180.000 pravicah iz javnih sredstev. Na Ministrstvu za delo so pripravili ukrepe s katerimi želijo preprečiti ponovitev lanske jeseni, ko so nastali veliki zaostanki pri izdaji odločb.

Želijo preprečiti ponovitev lanske jeseni, ko so nastali veliki zaostanki pri izdaji odločb.

Ko se letna pravica izteče, sistem avtomatsko pripravi vlogo za podaljšanje pravice. Zato nove vloge ni treba oddati. Samo, če pravico uveljavljate prvič. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer:

“Upravičencem ni potrebno ponovno vlagati vloge, saj sistem sam prepozna, da je pravica potekla in jo generira. Upravni organ pa o njej odloči po uradni dolžnosti.”

Poleg tega se samodejno določa krog povezanih oseb in tudi dohodki ter premoženje, ki se upošteva pri ugotavljanju materialnega položaja povezanih oseb. Po novem bo letos več izplačilnih dni.

“Za mesec september, oktober in november bomo omogočili dodaten izplačilni dan. To pomeni, da bosta za vse letne pravice dva izplačilna dneva.”

In novosti na področju državnih štipendij? Zakonodaja ukinja tako imenovani fiktivni izračun pravice, ki bo – tako ministrstvo  –  zagotovil hitrejše reševanje vlog o pravici do državne štipendije. Do zdaj je veljalo, da se je pri uveljavljanju pravice do štipendije upošteval vrstni red uveljavljanja pravice. Četudi stranka ni podala vloge za denarno socialno pomoč jo je sistem izračunal in upošteval kot prihodek. V praksi je to pomenilo, da je bila štipendija zaradi tega nižja ali pa je upravičenec ni dobil. Poleg tega bo postopek hitrejši zaradi možnosti izdaje dopolnilnih odločb. Namestnica direktorice direktorata za socialne zadeve Valentina Vehovar:

“CSD-ji bodo dobili navodila, da, ko prejmejo podatek o šolanju izdajo odločbo o štipendiji, hkrati pa stranki priložijo obvestilo, s katerim ga obveščajo, da v kolikor meni, da izpolnjuje pogoje za priznanje dodatka ali uspeh, le to predloži CSD-ju. Roka za to ni. Tudi če bo dijak ali študent  potrdilo priložil šele novembra ali decembra, mu bo odobrena odločba od dneva priznanja štipendije.”

Za dijake to pomeni od 1. septembra za študente od 1.oktobra dalje.

Urška Valjavec