Skoraj tri četrtine oziroma 73 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji si je lani privoščilo enotedenske letne počitnice; počitnice si je prej privoščilo gospodinjstvo z dvema odraslima in z vsaj enim vzdrževanim otrokom kot enočlansko gospodinjstvo, pojasni Karmen Hren, SURS: "Vsaj enega zasebnega potovanja se je lani udeležilo 69% prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več  - kar je za 3-odstotne točke več kot v letu 2017.  40% teh je bilo opravljenih v Sloveniji, 60 v tujini. Nobeno presenečenje ni, da je med najbolj obiskanimi Hrvaška, saj predstavlja 60% vseh zasebnih potovanj v tujino."

V letu 2018 jih je vsaj enkrat zasebno znotraj in zunaj naših meja potovalo skoraj 70 odstotkov

Skoraj tri četrtine oziroma 73 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji si je lani privoščilo enotedenske poletne počitnice; počitnice si je prej privoščilo gospodinjstvo z dvema odraslima in z vsaj enim vzdrževanim otrokom kot enočlansko gospodinjstvo, pojasni Karmen Hren, SURS.

Vsaj enega zasebnega potovanja se je lani udeležilo 69 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, kar je za tri odstotne točke več kot v letu 2017.  Štirideset odstotkov teh je bilo opravljenih v Sloveniji, 60 v tujini. Nobeno presenečenje ni, da je med najbolj obiskanimi Hrvaška, saj predstavlja 60 odstotkov vseh zasebnih potovanj v tujino.

Hrvaški sledijo Italija s sedmimi odstotki, Avstrija s šestimi ter Bosna in Hercegovina s petimi odstotki. Na večino zasebnih potovanj – skoraj 90 odstotkov – se prebivalci Slovenije odpravijo z osebnim vozilom, na drugem mestu je s šestimi odstotki letalo, pet odstotkov jih zavzame avtobusni prevoz. Zasebnemu potovanju znotraj naših meja namenjamo manj denarja in prenočitev kot tistemu zunaj. V Sloveniji je tako potovanje trajalo 2,7 prenočitve, v tujini 5,8. V Sloveniji je človek na dan porabil 40 evrov, v tujini 53. Največ je porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu – v povprečju 90 evrov na dan, turist, ki je bival v svojem lastnem počitniškem bivališču, pa samo 18 evrov.

Sicer je pa letošnji junij spet postregel s spodbudnimi podatki glede prihodov in prenočitev turistov. V tem mesecu je Slovenijo obiskalo skoraj 700.000 turistov ali skoraj 13 odstotkov več kot junija lani, število prenočitev se je povečalo za deset odstotkov. Največ prenočitev so imeli v gorskih občinah – skoraj tretjino, nato v obmorskih in zdraviliških. Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, Piranu in na Bledu, domači pa v Piranu in Izoli.

 

Tina Lamovšek