Med štirimi stenami

“Ko mi je bilo resnično hudo, sem svoja čustva dala na papir”

Marja Černelič o svojem težkem otroštvu in slabi preživetveni opremi

Marja Černelič
Marja Černelič
foto: osebni arhiv

Starši pomembno zaznamujejo otroka ter njegovo življenje in odnos do sebe in drugih v odraslosti. Če so prisotni v njegovem življenju in tudi, če jih v njegovem življenju ni. Marja Černelič je otroštvo preživela z mamo, staro mamo in starim očetom. Njeno življenje je bilo materialno skromno in čustveno ranjeno. V njeni knjigi Drugo rojstvo piše, da je imela slabo preživetveno opremo, s katero bi lahko cela prešla skozi življenje.

Oče je bil družinska skrivnost. Niso ga omenjali in niti na misel ji ni prišlo, da bi ga omenila. Ko so jo sošolke in sošolci vprašali, ali je njen oče umrl, si je želela, da bi jim lahko pritrdila.

Dihala sem zrak, v katerem je bil zapis: “Ne sprašuj!”

Mamino vedenje, nasilne besede in svinčen odnos do moških so zgradili razpoloženje, v katerem je odraščala. Na očeta jo je spominjala edino škatla s fotografijami, med katerimi je bila slika vojaka. Ko jo je mama pogledala, ji je rekla: “Ti imaš takšen nos kot tale.” Očeta je spoznala po mamini smrti. Takrat je začutila, da mora poiskati svojega očeta. Kakšno je bilo njuno srečanje, lahko slišite v ponovitvi oddaje.