Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Ukrajini v nedeljo je glede na skoraj tretjino preštetih glasov slavila stranka Služabnik naroda predsednika države Volodimirja Zelenskega, ki je prejela skoraj 42 odstotkov glasov. Vstop v parlament je uspel še štirim drugim strankam, med njimi novinki Glas.

Slišati je, da naj bi Zelenski premierski stolček utegnil ponuditi celo vodji maja nastale stranke Glas, rokovskemu zvezdniku Svjatoslavu Vakarčuku

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Ukrajini v nedeljo je glede na skoraj tretjino preštetih glasov slavila stranka Služabnik naroda predsednika države Volodimirja Zelenskega, ki je prejela skoraj 42 odstotkov glasov. V parlament je uspelo vstopiti še štirim drugim strankam, med njimi novinki Glas.

Zelenski je v prvem odzivu v nedeljo napovedal, da bosta njegovi prioriteti končanje konflikta na vzhodu države in boj proti korupciji.

Enodomna vrhovna rada ima petletni mandat, šteje pa 450 sedežev, med katerimi jih bo 26 ostalo nezasedenih, saj pripadajo Krimu, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, in območjem na vzhodu države, kjer v nedeljo niso volili. Volitev se je udeležila okoli polovica volilnih upravičencev, kar je manj kot na parlamentarnih volitvah pred petimi leti.

Miha Lampreht