Slovenija bo morala Bruslju po izvolitvi nove predsednice Evropske komisije razmeroma hitro sporočiti tudi ime novega slovenskega komisarja ali komisarke.

Delitev komisarskih položajev v Evropi se začenja

Slovenija bo morala Bruslju po izvolitvi nove predsednice Evropske komisije razmeroma hitro sporočiti tudi ime novega slovenskega komisarja ali komisarke. Koalicija za zdaj o imenih še ni govorila, premier Marjan Šarec je mimogrede omenil, da se mu zdi primeren resor širitve, javno licitiranje imen in samopromocija pa že potekata.

Ker Slovenijo pri delitvi komisarskih položajev v Evropi zanima širitveni resor, teme v kampanji pred evropskimi volitvami pa so bile vezane na ekonomske in socialne zadeve, se upravičeno porajajo dvomi, ali si slovenska politika v prihodnje sploh želi biti v središču sprejemanja najpomembnejših odločitev v Uniji. Številni namreč pravijo, da je širitev mrtev proces. Druga mnenja pa so, da je širitev najboljši resor, ki ga Slovenija lahko prevzame. Boštjan Udovič iz Fakultete za družbene vede:

“Če bomo realni o naši moči in nacionalnih interesih, potem sklepam, da je Zahodni Balkan in širitev najboljša zgodba, ki jo lahko dobimo. Vsekakor lahko dobimo tudi kaj drugega ali slabšega. Na primer lahko postanemo komisarji za multilingualnost.” 

Znanje o Balkanu imamo, se je pa močno razpršilo po institucijah in ga je treba povezati, če želimo veljati za strokovnjake za širitev, pravi Damir Josipovič z Inštituta za narodnostna vprašanja. Širitev pa ni edini resor, ki zanima Slovenijo, naša diplomacija kaže interes tudi za enega od ekonomsko obarvanih resorjev.

Maja Derčar, Tomaž Celestina