Magistrica Ana Stanič je odvetnica, mednarodno uveljavljena strokovnjakinja za mednarodno pravo, energetiko, investicijsko in mednarodno arbitražo, svetovalka številnim državam, podjetjem in mednarodnim institucijam. Maja jo je Slovenija imenovala tudi za članico Haaškega arbitražnega sodišča. Že skoraj vse življenje je njen dom – svet. Čeprav je v Sloveniji, s katero je povezana po očetovi strani, vsega skupaj živela le dve leti, pa je z njo vseskozi tesno povezana. Magistrica Ana Stanič bo gostja Intervjuja v sredo po 10. uri na Prvem.

Mag. Ana Stanič, mednarodno uveljavljena pravnica, ki deluje zlasti na področju mednarodnega javnega prava, energetike in arbitraže

Magistrica Ana Stanič je odvetnica, mednarodno uveljavljena strokovnjakinja za mednarodno pravo, energetiko, investicijsko in mednarodno arbitražo, svetovalka številnim državam, podjetjem in mednarodnim institucijam. Maja jo je Slovenija imenovala tudi za članico Haaškega arbitražnega sodišča. Že skoraj vse življenje je njen dom – svet.

“Vsako leto najdem en nov dom v svetu, najdem neko novo državo, kamor grem prvič, in potem tam navežem stike in moj dom se na ta način širi in postaja vse večji.”

Čeprav je v Sloveniji, s katero je povezana po očetovi strani, vsega skupaj živela le dve leti, pa je z njo vseskozi tesno povezana. Prva leta svojega življenja pa je preživela v Beogradu:

“Ni mi bilo enostavno odraščati v Beogradu, takrat je bila namreč nestrpnost do drugih zelo očitna. Jaz sem vse to težko spremljala.”

Želja po iskanju etike in pravičnosti je bila po njenih besedah tisto, kar jo je že zelo zgodaj odpeljalo iz nekdanje Jugoslavije. Že 25 let živi in deluje v Veliki Britaniji, ki se je, pravi mag. Ana Stanič, tudi z mislijo na brexit v tem času zelo spremenila.

“Na žalost je politika takšna, kot je, ne samo v Veliki Britaniji, takšen problem imamo svetovno – da so kratkoročni interesi politikov tisti, ki nas vodijo v dolgoročne spremembe. Tako smo se znašli v položaju, v katerem smo zdaj.”

Takole pa je ob koncu pogledala tudi na študij prava kot priložnost mladih generacij:

“Jaz vidim pravo in študij prava kot način, da se nekdo nauči kritičnega razmišljanja in znanja argumentacije, ki potem lahko koristi pri kateri koli drugi stvari.”

 

Mojca Delač