Na današnji dan

14. avgust

Franz Hermann Von Hermannstahl, France Pavlovec, Dramatična društva

DSC00231
foto: Jure K. Čokl / RadioPrvi

Po starem izročilu se je v noči med 14. in 15. avgustom leta 1512 čuvajema strunjanskih vinogradov prikazala Marija in piranskemu župniku po njiju sporočila, naj popravi njej posvečeno cerkvico, ki je stala tam že nekaj sto let. Župnik je že naslednjo nedeljo pri slovesni maši razglasil ta izredni dogodek in naznanil župnijsko romanje tja. Govorice o čudežnem Marijinem prikazánju so se hitro razširile in že decembra istega leta je piranski mestni svet določil, da miloščino in druge premoženjske zadeve strunjanske cerkve upravlja bratovščina Matere božje, ki jo je ustanovil piranski župnik. Od takrat cerkvica v Strunjanu, ki je sicer najjužnejša slovenska romarska pot, ob prazniku Marijinega vnebovzetja že pol tisočletja privablja veliko romarjev.

—–

Pesnik  in  prevajalec  FRANZ  HERMANN  VON  HERMANNSTAHL  se je rodil na današnji dan pred 220-imi leti na Dunaju. Od leta 1831 do 1846 je kot državni uradnik služboval v Ljubljani in se seznanil s slovenskimi literati. Tudi njegove pesmi kažejo, da je dobro poznal Prešerna, Čopa in Zupana. Bil je urednik časopisa za umetnost “Carniólia” in tajnik Filharmoničnega društva. Po naročilu Muzejskega društva iz Ljubljane je leta 1845 pregledal graščinske arhive in knjižnice po Dolenjskem ter mestni in kapucinski arhiv v Krškem. Pomembnejše listine je prepisal ali naredil izpiske in tako obogatil muzejski arhiv. Franz Hermann von Hermannstahl je v avstrijsko literaturo uvedel gazelo; z Zupanovimi prevodi je ta oblika prešla v slovensko pesništvo.

—–

Na današnji dan leta 1897 se je v Trnovem pri Ilirski Bistrici rodil slikar FRANCE PAVLOVEC. Diplomiral je na akademiji v Zagrebu. Leta 1928 se je s skupino v Zagrebu šolanih slovenskih umetnikov povezal v “Četrto generacijo”, pozneje pa se je pridružil skupini Neodvisnih. Njegovo slikarstvo se naslanja na tradicijo slovenskega impresionizma, postimpresionizma in zgodnjega romantizma. Čeprav je Pavlovčev motivni svet segel na vsa področja od portreta do tihožitja, je sinonim za njegovo slikarstvo krajina. France Pavlovec je v letih 1949 in 1951 dobil Prešernovo nagrado.

—–

Dramatična društva so bila organizirane skupine ljubiteljev gledališča in igranja v slovenskem jeziku ter so postala temelji poznejših narodnih in poklicnih gledališč. Prvo je bilo ustanovljeno leta 1866 v Ljubljani, na današnji dan pred 110-imi leti pa so Dramatično društvo ustanovili tudi v Mariboru. Povezalo je dotedanja ločena slovenska gledališka prizadevanja, posebno Bralnega in pevskega društva ter Slovenske čitalnice. Prostore je imelo v Narodnem domu, sezidanem desetletje prej, od prve predstave pa do začetka prve svetovne vojne je pripravilo kar 56 uprizoritev.

Velik pomen so imela tudi gostovanja društva v Celju, Slovenski Bistrici, na Ptuju in še posebno v Celovcu, mariborski oder pa je gostil ljubljanske in celjske gledališčnike. Želja, da bi društvena prizadevanja prerasla v poklicno gledališče, se je izpolnila šele leta 1919. Formalno je mariborsko Dramatično društvo obstajalo, tako kot ljubljansko, do druge svetovne vojne, vendar ni več imelo nekdanjega vpliva.

—–

Prevajalka  GITICA  JAKOPIN  se je rodila na današnji dan leta 1928 v Leskôvcu pri Krškem.  Diplomirala je iz germanistike in romanistike. Njen prevajalski opus je zelo obsežen, saj je iz srbohrvaščine, ruščine, francoščine, nemščine in angleščine prevedla več kot 70 knjig. Prevajala je dela Dostojevskega, Rabelaisa, Londona, Agathe Christie, Handkeja in drugih, poleg tega pa je prevedla več kot sto filmov, dram in nadaljevank. Pisala je tudi prozo za otroke. Za svoj ne samo obsežni, ampak tudi kakovostni opus je bila leta 1985 nagrajena z najvišjim prevajalskim priznanjem, Sovretovo nagrado.