Varčujemo s Prvim

Za dvig gotovine na bankomatu v evrskem območju banke ne bi smele zaračunavati dodatnih nadomestil, a jih

Na Hrvaškem boste najvišjo provizijo pri dvigu denarja plačali na Euronetovem bankomatu, najmanj na bankomatih Podravske, Agram in Partner banke

2160544145_a2e4ed61df_b
foto: Flickr

Na dopust je, ne glede na to, ali gremo v tujino ali se bomo potepali po Sloveniji, vedno dobro vzeti kombinacijo gotovine ter debetne in kreditne kartice. Zadnjo je priporočljivo uporabljati predvsem pri različnih rezervacijah. Za dvig denarja na bankomatu z njo pa bomo plačali visoko nadomestilo. “Približno deset evrov ali več, če je znesek, ki smo ga dvignili, višji,” pravi Alina Meško z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

“Ko na Hrvaškem plačujemo ali dvigujemo denar z debetno kartico, moramo vedno izbrati možnost “brez konverzije“. Če tega ne naredimo, bankomat (oz. lastnik bankomata ali pa tudi prodajalec, če nam to možnost ponudijo v trgovini, restavraciji, baru) znesek iz kun v evre načeloma preračuna po manj ugodnem tečaju.”

“Naša matična banka načeloma uporablja ugodnejši tečaj in razlika lahko na koncu znaša tudi do deset odstotkov skupnega zneska,” doda Meškova. Pravi, da se je na Hrvaškem dobro izogibati Euronetovih bankomatov, ki nam zaračunajo najvišjo provizijo za dvig denarja, imajo pa tudi slabši menjalni tečaj. Če se odpravljamo zunaj evrskega območja, moramo relativno visoka nadomestila za dvig gotovine na bankomatih vračunati v stroške potovanja. “Bolje je, da tam dvigujemo višje vsote in manjkrat,” svetuje sogovornica, ki dodaja:

“Niti v evrskem območju ne moremo računati na brezplačen dvig gotovine. Evropska zakonodaja predvideva, da banke na zaračunavajo dodatnih nadomestil državljanom tega območja, a se v praksi pokaže, da jih.”

Zdaj pa še k menjavi gotovine v tujo valuto. “Vseh valut pri nas niti ni smiselno iskati oz. menjati,” pravi Meškova, ki pojasnjuje, da je globalna valuta, ki jo bomo vedno lahko zamenjali na destinaciji, dolar. Kar pa zadeva kune, lahko menjalni tečaj preverimo na spletnih straneh posameznih bank. Pri izračunu pa moramo upoštevati tudi to, da NLB in Gorenjska banka nekomitentom za nakup kun zaračunata provizijo, Abanka pa jo zaračuna tudi svojim komitentom.