Koncentracija soli v morski vodi se spreminja s položajem na zemeljski obli

Če ladja na prvi vožnji ni prevažala soli, potem ni bilo sreče na morju. To je le ena od mnogih vraž in prepričanj o soli, ki spremlja človeka že skozi celotno zgodovino. Kot sredstvo za konzerviranje hrane je omogočala preživetje, sol je sprožala vojne in revolucije, predstavlja pa sinonim za bogastvo, razum in zdravje. Čeprav sol ni preveč zdrava in zaužijemo jo preveč. A pomembno je, kakšno zaužijemo.

Dario Sau je vodja pridelave soli v Sečoveljskih in Strunjanskih solinah, kjer sol pridobivajo po naravni, tradicionalni metodi – izhlapevanjem morske vode. Najvišja koncentracija soli je v nekaterih predelih okoli ekvatorja, kjer je izhlapevanje vode največje. Sicer pa – kakovost soli se določi z analizo. Z natančnimi kemijskimi analizami so v morski vodi odkrili praktično vse naravne elemente periodnega sistema.

“Odstotek natrijevega klorida določa slanost. Na slanost pa lahko vpliva tudi postopek pridelave. Industrijska sol namreč vsebuje več “dodatkov” in če jo poskusite, ima oster in slan okus, skoraj že pekoč. Sicer je pa evaporirana sol tudi bolj okrogle oblike, ni kristalčkov. In to so ti dodatki.”

Nadia Petauer