V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, ste ga kdaj raziskovali, imate kakšno zanimivo zgodbo, povezano s svojim priimkom, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite nas na 01/475-22-22 ali pa nam pišite na radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

Glede na pogostost v Sloveniji priimek zaseda 834. mesto

412 prebivalk in prebivalcev Slovenije se je v začetku lanskega leta podpisovalo s priimkom Kastelec. Najbolj pogost je v osrednjeslovenski in jugo-vzhodni regiji.

Priimek Kastelec je sicer nastal iz imena Kastelec oziroma Kostelec, s katerim so poimenovani prebivalci krajev Kastel, Kastelec in Kostel. Imena teh krajev pa so nastala iz občnih besed kastél oziroma kostél, ki sta prevzeti iz latinskega castellum‘utrdba, trdnjava, grad’. Izraz kostél je tudi stara označba za ‘cerkev, utrjeno s taborom’.

Ob priimku Kastelec obstaja tudi veliko pogostejša različica Kastelic. Tako se je pred dobrim letom podpisovalo 2.884 prebivalk in prebivalcev Slovenije, kar pomeni 22. mesto med priimki v Sloveniji.

Darja Pograjc