Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

France Marolt, Uroš Kraigher, Berta Meglič

Težišče dela folklorista in zborovodje FRANCETA MAROLTA sta bili zbiranje in preučevanje slovenskih ljudskih napevov, ki jih je želel ohraniti  in  znova oživiti v izvirni in neposredni obliki. Zastopal je stališče, da je slovenska glasbena folklora le del celotne narodove preteklosti, zato je pri svojih raziskovanjih uporabljal primerjalno metodo.

Poleg tega je ustanavljal folklorne plesne skupine ter mojstrsko prirejal in harmoniziral ljudske pesmi. Leta 1926 je ustanovil Akademski pevski zbor in ga vodil petnajst let, 1934. leta pa je do podrobnosti izdelal načrt za ustanovitev Folklornega inštituta, ga deset let vodil in tako postavil temelje slovenski etnomuzikologiji. France Marolt se je rodil na današnji dan leta 1891 na Brdu pri Lukovici.

—–

Urednik in prevajalec UROŠ KRAIGHER je bil v letih od 1955 do 1973 pri založbi Mladinska knjiga urednik zbirk Kozmos, Kultura in Kondor. Za zadnjo je uredil približno 200 knjig ter uspešno širil in izpopolnjeval izhodiščno zasnovo te zbirke. Prevajal je iz poljščine, zlasti dela Slavomira Mrožka. Rodil se je na današnji dan pred 110-imi leti v Gradišču v Slovenskih goricah.

—–

Oblikovalka filmske maske  BERTA  MEGLIČ  se je po končani frizerski, kozmetični in lasuljarski šoli specializirala v filmskih šolah v Beogradu  in  Parizu.  Svojo ustvarjalno  pot  je  začela že  pri prvem

slovenskem celovečernem povojnem filmu “Na svoji zemlji” leta 1948. Njeno delo so  visoko cenili tudi v drugih jugoslovanskih kinematografijah, saj so jo vabili prav k sodelovanju v maskersko zahtevnejših filmih, na primer “Bitki na Neretvi”.

Maske je oblikovala tudi svetovno znanim igralcem kot so Jean Gabin, Burt Lancaster in Orson Welles. V njeni filmografiji je približno 200 domačih in tujih naslovov. Za svoje delo je dvakrat prejela zlato puljsko areno, nagrado Prešernovega sklada in leta 1997 Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Berta Meglič se je rodila na današnji dan pred 90-imi leti v Ljubljani.

—–

Komorni zbor Radia Ljubljana so na pobudo tedanjega radijskega urednika Cirila Cvetka ustanovili spomladi leta 1945, prvič pa se je na valovih Radia Ljubljana oglasil na današnji dan istega leta – torej pred 74-imi leti.. V prvih letih po vojni je zbor gojil predvsem partizansko in revolucionarno pesem, sčasoma pa so programski izbor razširili še v starejša slogovna obdobja baročne in renesančne glasbe, v svetovno klasiko in romantiko ter v sodobno glasbeno ustvarjanje. Komorni zbor Radia Ljubljana je tudi bistveno vplival na domačo glasbeno produkcijo in tako tudi na Slovenskem utemeljil zborovsko glasbo kot samostojno zvrst umetniškega delovanja zunaj ljudskoprosvetne ali etnične dejavnosti.

Pavle Jakopič