Na mednarodnem tekmovanju World Scholar's Cup v Pekingu so se konec junija v vseh štirih kategorijah – debati, kreativnem pisanju, izzivu in skupinskem kvizu - odlično odrezali tudi slovenki dijaki. Ekipo so poleg drugih slovenskih šol sestavljali tudi dijaki Gimnazije Celje - Center in II. Gimnazije Maribor, ki so bili naši gosti. Domov pa so prinesli številne srebrne in zlate medalje. Za kakšno tekmovanje gre in kaj vse so doživeli na Kitajskem, izvemo v oddaji Gymnasium!

Mednarodno tekmovanje v debati, kreativnem pisanju, izzivu in skupinskem kvizu na temo svet na mejah, svet na okopih

Na mednarodnem tekmovanju World Scholar’s Cup v Pekingu so se konec junija v vseh štirih kategorijah (debati, kreativnem pisanju, izzivu in skupinskem kvizu) med 5 tisoč udeleženci iz več kot 50 držav odrezali odlično tudi slovenski dijaki. Predstavniki dveh šol so se nam pridružili v studiu. Z Gimnazije Celje – Center sta prišli Zala Kejžar in Pia Jelena Džakulin, po telefonu smo govorili tudi s Klaro Evo Draškovič, z II. gimnazije Maribor pa Maja Farazin, Lan Sevčnikar in Blaž Režonja. Domov so prinesli  številne srebrne in zlate medalje, čeprav so priznali, da so na tekmovanje odšli ne le zaradi znanja, temveč tudi potovanja na Kitajsko, spoznavanja novih kultur in novih poznanstev. Letošnja tema tekmovanja je bila svet na mejah, svet na okopih, o tem so kar precej gradiva prejeli že pred tekmovanjem, a tekmovanje od njih ni zahtevalo faktografskega znanja, je povedala Zala:

“Ne gre za piflanje, temveč razmišljanje in splošno razgledanost.”

Sami so sicer izkušnjo vzeli manj tekmovalno kot nekatere druge ekipe, je priznal Lan, pomembna je bila namreč celostna izkušnja potovanja v novo deželo in ne le dobri rezultati. Več o tekmovanju, debatah in vprašanjih, druženju, o tem, kaj so si ogledali na Kitajskem, kdo se (še vedno) navdušuje nad kitajsko kulinariko in kdo ne, pa v oddaji!

Špela Šebenik