Voda, voda in še enkrat voda: v vročini pijte tudi, ko še niste žejni

Ob hudi vročini se veliko potimo in zato izgubljamo tekočino. Takrat smo žejni, imamo suha usta, pojavijo se glavobol, tudi vrtoglavica, nato pa slabost, šibkost in utrujenost.

Trije strokovnjaki – diplomirana dietetičarka Katja Simić, specialist internist prof. dr. Bojan Knap (UKC Ljubljana) in zdravnik z urgence doc. dr. Hugon Možina (UKC Ljubljana) – in vedno enak odgovor: voda, voda in še enkrat voda. Seveda je to odgovor na vprašanje, katera pijača je najprimernejša za vroče poletne dni. V vročini potrebuje naše telo več tekočine kot običajno, saj takrat vodo zelo izgubljamo z znojenjem. Koliko tekočine na dan je treba spiti, da ne nastane dehidracija? Kakšne so lahko posledice? Komu strokovnjaki priporočajo izotonične napitke in zakaj odsvetujejo alkohol, kofein in sladkor? V oddaji Ultrazvok.

Pijte tudi, ko še niste žejni, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Potrebna količina tekočin je odvisna od presnove, zaužite hrane, od okolja, gibanja, potenja, zdravstvenega stanja. Ob večji telesni dejavnosti so potrebe po tekočini veliko večje. Odrasel človek naj bi v vročini popil približno dva litra tekočine na dan, ob telesnem naporu pa še več.

Najprimernejše tekočine za žejo so manj sladki naravni sokovi, voda, nesladkani sadni ali zeliščni čaji. Nekateri radi sežejo tudi po izotoničnih napitkih, ki vsebujejo uravnoteženo koncentracijo elektrolitov: natrija, kalija, magnezija … Vročina najbolj prizadene otroke, mladostnike in starejše odrasle, nosečnice in doječe matere ter bolnice in bolnike s kroničnimi obolenji. Na zadosten vnos tekočin morajo biti pozorni še športniki pa tudi delavci, ki delajo na prostem.

 

Iztok Konc