Politika glasno napoveduje boj proti prekarnosti, a doslej država ni pometla niti pred lastnim pragom. V javnem sektorju še naprej ostajajo prvo in drugorazredni delavci, govorimo o čistilkah, varnostnikih in drugih, ki so na delovnih mestih potrebni vsak dan, a jih ne zaposlijo, pač pa najemajo prek zunanjih podjetij. Tudi mesece po izbruhu afere neplačanih čistilk, ki so prek zunanjega servisa čistile Ministrstvo za javno upravo, javni zavodi še naprej izbirajo tudi že omadeževane izvajalce čistilnih del, češ, da imajo zvezane roke.

Javni zavodi kljub aferam še naprej najemajo zunanje čistilne servise. Se bo to spremenilo?

Politika glasno napoveduje boj proti prekarnosti, a doslej država ni pometla niti pred svojim pragom. V javnem sektorju še naprej ostajajo prvo in drugorazredni delavci, govorimo o čistilkah, varnostnikih in drugih, ki so na delovnih mestih potrebni vsak dan, a jih ne zaposlijo, pač pa najemajo prek zunanjih podjetij. Tudi mesece po izbruhu afere neplačanih čistilk, ki so prek zunanjega servisa čistile ministrstvo za javno upravo, javni zavodi še naprej izbirajo tudi že omadeževane izvajalce čistilnih del, češ da imajo zvezane roke.

Minister za javno upravo Rudi Medved, ki je pristojen za to področje, je na nedavni konferenci o prekarnosti dejal, da javni zavodi že zdaj lahko na podlagi določila, ki so ga dodali v Zakon o izvrševanju proračuna 2019, zaposlijo »outsourcane« delavce.

60. člen ZIPRS, točka (9): Ne glede na tretji odstavek tega člena se dovoljeno število zaposlenih v letu 2019 lahko poveča tudi v kadrovskem načrtu neposrednega ali posrednega uporabnika proračuna, če gre za zaposlitev oseb, ki opravljajo delo pri zunanjem izvajalcu dejavnosti, ki je prevzel dejavnost oziroma storitev, ki je trajne narave, od neposrednega oziroma posrednega uporabnika proračuna in je pogodba o prevzemu dejavnosti še veljavna.

Medved ob tem napoveduje sistemske rešitve, ki naj bi jih kmalu predstavili javnosti, pa vendar dodaja, da pri sistemu outsourcinga ni vse slabo. Kaj to pomeni? Ministrstvo za javno upravo smo prosili za dodatna pojasnila, a jih doslej še niso podali.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice medtem opozarja, da pri čistilkah, varnostnikih in podobnih profilih delavcev ne gre za projektne delavce, ki bi jih kratkoročno najemali, zato se ne strinja z razlagami, da gre za delavce, ki v javnih zavodih ne opravljajo primarne dejavnosti.

»Čistilke so tam. Čistijo prostore, ker je za to stalna potreba. Zakaj potem mečejo čistilke v druge strukture, kot da si ne zaslužijo, da bi bile zaposlene?«

Imamo pa tudi primere javnih zavodov, v katerih so čistilke že zaposlili. Eden takih je Fakulteta za družbene vede. Pogovarjali smo se s čistilko, ki je 26 let delala na fakulteti za to ali ono agencijo, zdaj pa je že dve leti in pol redno zaposlena. Kakšna je njena izkušnja? Prisluhnite na zgornji povezavi.

Urška Ivanovič