Jutranji pogovor z zagrebško sodelavko Tanjo Borčić Bernard

Dan državnosti je do zdaj, vsaj datumsko, povezoval Slovenijo in Hrvaško. 25. junija se v obeh državah spominjamo  leta 1991, ko so se udejanile osamosvojitvene sanje. A mogoče je letos poslednjič, da smo z južno sosedo enotni v Dnevu državnosti.

Hrvaška vlada razmišlja, da bi Dan državnosti prenesla na 30. maj, ki je že bil praznični dan povezan s hrvaško državotvornostjo prvih 10 let po osamosvojitvi. Manj so nad zamislijo navdušeni državljani, saj jim pozni junijski termin praznika omogoča z “mostom” ali dvema ustvariti čisto spodoben dopust.

Hrvaška si tudi letos obeta dobro poletno turistično sezono. Te dni pa so v ospredju pozornosti hrvaških medijev in javnosti bolj kot napovedi turističnih delavcev, dejstvo da nekateri hrvaški ministri dobro služijo z oddajanjem svojih vil in apartmajev. Nekateri ob tem sploh nimajo urejenih vseh dovoljenj.

Minister za upravo Lovro Kuščevič pravi, da ima preprosto preveč nepremičnin, da bi lahko imel pregled nad vsemi. Meščani Brača pa so organizirali šaljivo kampanjo z naslovom “Pomagajmo ministru najti njegove nepremičnine”.

 

 

Bojan Leskovec, Tanja Borčič Bernard