Letošnji Znanstival je že enajsti povrsti. To je festival dogodivščin; pravi praznik znanja in znanosti, pa tudi Hiše eksperimentov, ki festival pripravlja. Z njim želijo spodbuditi radovednost, ustvarjalnost in pa kritično razmišljanje. En od idejnih očetov prireditve dr. Miha Kos pritrjuje, da moramo spremljati svet okrog sebe in si ustvariti svojo sliko, svoje mnenje.

Foto: Iztok Konc

Znanstival vabi z drznimi eksperimenti in doživetji, znanstvenimi šovi, delavnicami, zanimivimi predavanji

Letošnji Znanstival je že enajsti po vrsti. To je festival dogodivščin; pravi praznik znanja in znanosti, pa tudi Hiše eksperimentov, ki festival pripravlja. Z njim želijo spodbuditi radovednost, ustvarjalnost in pa kritično razmišljanje. Eden od idejnih očetov prireditve dr. Miha Kos pritrjuje, da moramo spremljati svet okrog sebe in si ustvariti svojo sliko, svoje mnenje.

Ali spadate med radovedne in svet okrog sebe spremljate z odprtimi očmi? Ali vas zanima znanost? Ali radi raziskujete in se preizkušate? Če ste vsaj na eno od teh vprašanj odgovorili pritrdilno, je Znanstival kot pisan na vašo kožo.

Rada imam znanost in rada delam poskuse. Doma imam mikroskop. – učenka iz OŠ Tišina

Zanima me vesolje; matematika, fizika, naravoslovni predmeti. – devetošolec Blaž iz Ljubljane

Ime mi je Anna in prihajam iz Znanstvenega parka Carasso v Izraelu. Naša skupina bo izvedla zvočni eksperiment. Prikazali bomo, kako zvok nastane, kako ga ljudje slišimo z ušesi in razumemo z možgani. Z znanostjo se zabavamo in sporazumevamo.

Lani se je Znanstivala udeležilo približno 35.000 ljudi, od najmlajših do najstarejših. Letos si organizatorji obetajo prav tak, če ne še večji obisk. Na ljubljanske trge, ulice in mostove od petka, 31. maja, do nedelje, 2. junija, vabijo z drznimi doživetji in eksperimenti, znanstvenimi šovi, raziskovalnimi delavnicami, zanimivimi predavanji. Jajčkologija, plinologija, zobologija, znanstvena pravljica, busologija – to so le nekateri od več kot sto dogodkov, ki so jih pripravili. Program: http://www.znanstival.si/

Iztok Konc