Leta 1977 je največja organizacija za človekove pravice Amnesty International prejela Nobelovo nagrado za mir. Danes pri skoraj 60 letih ima več kot 7 milijonov članov in podpornikov s sekcijami v 70 državah sveta, tudi v Sloveniji.

Amnesty International na mednarodni ravni deluje skoraj 60 let, od ustanovitve slovenske sekcije pa je prav lani minilo tri desetletja.

Leta 1977 je največja organizacija za človekove pravice Amnesty International prejela Nobelovo nagrado za mir. Danes pri skoraj 60 letih ima več kot 7 milijonov članov in podpornikov s sekcijami v 70 državah sveta, tudi v Sloveniji. Metka Naglič, direktorica za kampanje in komunikacije pri Amnesty International Slovenija, poudarja, kateri so največji mejniki v delovanju te nevladne organizacije, ki je odvisna od mesečnih donacij zdaj že skoraj 11.000 Slovencev. Med drugim izpostavlja prispevek k sprejemu Zakona o preprečevanju nasilja v družini leta 2008 in vplivanje na spremembo pritožnega postopka nad uporabo sile policije. Ta je danes neodvisen in predvsem enostavnejši.

Na mednarodni ravni je eden od največjih uspehov organizacije povezan s smrtno kaznijo. Moto Amnesty International pa je kitajski pregovor, ki pravi, da je bolje prižgati svečko kot preklinjati temo. Zato je logotip podjetja goreča svečka, obdana z bodečo žico.

“V svetu imamo velika podjetja, tehnološke velikane, ki rečejo, da ne morejo slediti svoji proizvodni verigi čisto nazaj, da bi videli, ali se tam packa okolje, ali tam delajo otroci, ali so tam ljudje sploh plačani. Poglejte, ne mi tega reči. Ker se da, samo potruditi se je treba.”

Nataša Rašl