Oddaja STORŽ - Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja - odkriva številne plasti življenja v zreli dobi - od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, aktivnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve, medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. Oddaja STORŽ sicer govori o starejših, namenjena pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

Gospa Daniela Nebec je pri 94 letih izdala pesniško zbirko

“NAIVA – mix” je naslov pesniške zbirke gospe Daniele Nebec. Zbirka je izšla ob podpori prijateljice in direktorice DEOS Centra starejših Notranje Gorice, gospe Ane Petrič, kjer gospa Daniela živi v varovanem stanovanju. Ob tej priložnosti so pripravili tudi kulturno prireditev in gospo predstavili kot navdih mlajšim generacijam. Eno izmed njenih pesmi, Potico, sta uglasbila zaposlena, Urša Šmalc in ekonom Igor Bezek. Svojo ljubezen zdaj deli z rožami, križankami, pletenjem in glasbo.

Vse to me bogati že vse življenje. Poglejte, koliko rož imam na balkonu! In kako lep razgled na Sveto Ano, Krim. Ko sem prvič videla to stanovanje, sem rekla “Je že moje.” Tu sem sedem let.

Gospa Daniela je v pokoju že 40 let. Vso delovno dobo je preživela v enem podjetju kot računovodkinja.

Delo računovodkinje mora biti natančno, a številke sem imela rada. Še zdaj jih imam in vodim “računovodstvo” za svojo pokojnino. Vendar pa sem šla v pokoj rada, začutila sem svobodo. Posvetila sem se otrokom in hobijem.

V nekem obdobju v življenju se je odločila, da bo živela na morju. Tam je ostala 12 let, saj ima morje zelo rada, v samoti pa je uživala. Ko pa je začutila, da ne bo več kos vsakdanjim obveznostim, se je odločila za varovano stanovanje.

Zdaj je življenje zares drugačno kot včasih. Svet občutim kot kaos. Zdi se, da mladi živijo tako hitro, da se ne bodo spominjali niti lepih niti težkih stvari, saj mimo njih vse kar beži.

Gospa Daniela Nebec se je izida zbirke izjemno razveselila, čeprav je knjižico sprva čutila kot vsiljivca.

Razmišljala sem tudi o tem, da sem dala na plano svoja najintimnejša doživetja.

Hvaležna je za vso podporo pri izdaji knjižice in zaposlenima, ki sta uglasbila in zapela pesem Potica.

Lucija Fatur