Spet moramo poročati o spletni zlorabi, tokrat gre za spletnega giganta AirBnb, ki je bil očitno žrtev vdora. Uporabniki se pritožujejo, da so jim vdrli v račun, rezervirali v njihovem imenu nastavitve, denarja pa zdaj ne morejo dobiti nazaj. Eno prijavo tovrstne spletne zlorabe so prejeli tudi na SICertu, tja je poklicala Urška Henigman.

Previdno pri uporabi spletne platforme, eno prijavo so prejeli tudi na SICertu

Spet moramo poročati o spletni zlorabi, tokrat gre za spletnega giganta AirBnb, ki je bil očitno žrtev vdora. Uporabniki se pritožujejo, da so jim vdrli v račun, rezervirali v njihovem imenu nastavitve, denarja pa zdaj ne morejo dobiti nazaj. Za zdaj še ni znano za kakšen vdor gre, kako so zlorabili gesla, koliko je žrtev. Eno prijavo tovrstne spletne zlorabe so prejeli tudi na SICertu. Tadej Hren pojasnjuje:

Uporabnik je ugotovil, da se je nekdo prijavil v njegov Airbnb profil in rezerviral ter plačal dve različni nastanitvi. Problem je v tem, da gre za nastanitev, ki v primeru odpovedi rezervacije ne vrne denarja.

Nepridipravi so najverjetneje ustvarili lažne profile ponudnikov stanovanj, pobrali denar in profile izbrisali. Da bi se zaščitili, pred rezervacijo tako vedno preverimo slike – če so enake za stanovanja v različnih krajih, je to gotovo prevara. Za vsako storitev sicer uporabljajte različno geslo, kjer je mogoče pa tudi dvofaktorsko avtentifikacijo. Če postanete žrtev zlorabe, na SICertu svetujejo, da o tem obvestite Airbnb in svojo banko, če plačujete s kreditnimi karticami.

Urška Henigman