Pionir fotografije iz zraka z droni v Sloveniji

Janeza Kotarja in njegovo delo je težko ujeti v zgolj nekaj samostalnikov. Je uveljavljen portretni in poročni fotograf ter fotograf iz zraka; med drugim je na spletni strani Prvega podpisan pod portrete nekaterih drugih gostov oddaje Razkošje v glavi. Je izkušen letalec, ki mu je pogled navzdol edina karta, ki jo med letom potrebuje. In je velik navdušenec nad tehnologijo, ki je med prvimi v Sloveniji dvignil fotoaparat v nebo z dronom.

V oddaji razkriva, zakaj mora biti fotograf tudi psiholog; zakaj droni so in zakaj niso ‘naslednja velika stvar’ v svetovnem gospodarstvu; in kako to, da so nekoč ljudje – bitja tal – gradili mesta tako, kot bi bila namenjena pogledu iz zraka.

“Ljudje smo bitja, ki hodimo po tleh. Zelo dobro si predstavljamo tla, nimamo pa nobenega pojma, kako stvari izgledajo iz zraka. Temu jaz pravim mravlji sindrom.”

“Danes fenomen dronov ni v tem, da človek reče: “U, poglej, imam igračko!”, pač pa: “U, poglej, naredil sem posnetek, tako kot bi plaval po zraku!” in to ne glede na to, ali ima posnetek kakšno kakovost ali pa nima nobene.”

Ambrož Kvartič