Kantavtorski festival Kantfest bo letos že 17. po vrsti, k sodelovanju pa vabi domače in tuje ustvarjalce, ki se (z)najdejo v polju kantavtorskega ustvarjanja in se želijo pomeriti v tekmovanju za zlato, srebrno in bronasto kanto. O načrtih za letošnjo edicijo festivala se pogovarjamo z organizatorjem, kantavtorjem Petrom Andrejem.

Razpis za sodelovanje na 17. Kantfestu

Kantavtorski festival Kantfest bo letos že sedemnajsti po vrsti, k sodelovanju pa vabi domače in tuje ustvarjalce, ki se (z)najdejo v polju kantavtorskega ustvarjanja in se želijo pomeriti v tekmovanju za zlato, srebrno in bronasto kanto. O načrtih za letošnjo edicijo festivala se pogovarjamo z organizatorjem, kantavtorjem Petrom Andrejem.

 

Začelo se je kot povezovanje ustvarjalcev, ki praviloma ustvarjajo vsak zase. Prvo kantavtorsko druženje, Kantafest, je na prelomu tisočletja v Ljubljani pripravila kantavtorica Ksenija Jus. Štafeto je tri leta kasneje prevzel kantavtor Peter Andrej in tako se je v Rušah rodil Kantfest. Letošnji, sedemnajsti, prinaša novost: glavne nagrade, čisto prave kante, ki jih podeljuje strokovna komisija, bodo odslej namenjene samo pesmim v slovenskem jeziku. Svojega zmagovalca bo tudi tokrat izbralo občinstvo, pesmi v tujem jeziku pa bodo tekmovale za nagrado Silence Fiction. Tako bo znotraj sicer mednarodnega festivala letos slovenski jezik dobil še večjo veljavo.

“Bolj ko hodim po svetu, bolj ugotavljam, kako je pomembno to, da pojemo v svojem jeziku, v maternem jeziku. Premalo, se mi zdi, da še vedno dajemo poudarka na pesmi v svojem jeziku. Mislim, da Kantfest tu vseeno štango drži, kajti v prvi vrsti je namenjen – čeprav je internacionalen – namenjen je odkrivanju naše nove produkcije ali pa spodbujanju naše nove produkcije.”

Peter Andrej, pogovor za Pesem v žepu

 

Priprave za letošnji Kantfest so se že začele, objavljen je tudi razpis, na katerega se lahko prijavijo vsi kantavtorji, ki bi želeli sodelovati. V zadnjih letih se pojavljajo novi in novi – in zdi se, da postajajo vedno popularnejša kategorija:

“Kantavtorji so zdaj popularni zaradi tega, ker so eko. Oni so najbolj eko. Oni vzamejo kitaro, ne rabijo niti elektrike – glas, kitara, nazaj k naravi – in je to to. Mislim, človek, ki v isti osebi združuje tekstopisca, pevca in instrumentalista … To ni tako zelo enostavna stvar.”

Peter Andrej, pogovor za Pesem v žepu

 

17. Kantfest se bo odvijal v Rušah med 16. in 21. avgustom, posamezne koncerte sodelujočih kantavtorjev pa boste lahko v tistem času ujeli tudi v Mariboru, Ljubljani in Izoli. Dogajanje bomo pozorno spremljali tudi na Prvem, da se boste lahko na lastna ušesa prepričali, kaj je novega v (slovenskem) kantavtorstvu.

Prvi