Odkritje slovenskih znanstvenikov nagrajeno z drugo nagrado za naj inovacijo

Prof. dr. Lucija Peterlin Mašič je predavateljica in raziskovalka na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, kjer skupaj s kolegi išče odgovor na eno najpomembnejših vprašanj v medicini: kako se bomo v prihodnje borili proti bakterijam, ki so odporne na antibiotike. Mednarodna skupina, v kateri deluje, je odkrila nove spojine, ki bakterijam preprečujejo razmnoževanje. Gre za povsem nov način boja proti odpornim bakterijam, za katerega so prejeli letošnjo drugo Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani.

Opozorila in svarila strokovnjakov ne puščajo dvoma: vse več bakterij je odpornih na antibiotike – superbakterije celo na vse. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo leta 2050 zaradi super odpornih bakterij vsaki dve sekundi umrl en človek. Inovacija odpira novo pot zdravljenju tudi težko obvladljivih okužb.

Svetovna zdravstvena organizacija je razraščajočo odpornost bakterij na antibiotike uvrstila med deset največjih zdravstvenih groženj. Te pa so hkrati veliki izzivi našega časa. Kaj smo storili narobe? Strokovnjaki najpogosteje poudarjajo prepogosto predpisovanje antibiotikov, neustrezno ravnanje z odpadki in odpadnimi vodami iz bolnišnic. Prst usmerijo na nekritično rabo v kmetijstvu, prehrambni industriji in veterini. In kaj govorijo slovenski podatki? V Sloveniji smo rabo antibiotikov v zadnjih dveh desetletjih zmanjšali za približno trideset odstotkov. Kar je še vedno premalo, zato nadaljnje zmanjševanje rabe antibiotikov ostaja najpomembnejši cilj.

Iztok Konc