15 let po zadnji veliki širitvi Evropske unije se v zvezi še vedno čutijo delitve. Predvsem na stare, zahodne in nove, vzhodne članice. Ob begunski krizi je delitev, za katero so si do takrat vsi prizadevali, da bi jo presegli, znova postala bolj aktualna. Višegrajska četverica se od takrat vse bolj odmika od jedra Evropske unije in ne skriva, da si želi več pristojnosti nacionalnih držav. Nemčija in Francija po drugi strani glavne smernice evropske politike najprej dorečeta med seboj, nato jih predstavita ostalim, kar gre v nos tudi drugim državam. Mnogi pa so prepričani, da je za nove razdore med evropskimi članicami kriva predvsem politika Nemčije v zadnjih letih.

15 let po zadnji veliki širitvi še vedno delitve na stare in nove članice Evropske unije

15 let po zadnji veliki širitvi Evropske unije se v zvezi še vedno čutijo delitve. Predvsem na stare, zahodne, in nove, vzhodne, članice. Ob begunski krizi je delitev, za katero so si do takrat vsi prizadevali, da bi jo presegli, znova postala bolj aktualna. Višegrajska četverica se od takrat vse bolj odmika od jedra Evropske unije in ne skriva, da si želi več pristojnosti nacionalnih držav. Nemčija in Francija po drugi strani glavne smernice evropske politike najprej dorečeta med seboj, nato jih predstavita drugim, kar gre v nos tudi drugim državam. Številni pa so prepričani, da je za nove razdore med evropskimi članicami kriva predvsem politika Nemčije v zadnjih letih.

Odkar so se na oblast na Madžarskem in Poljskem povzpeli populisti, se razkol le še poglablja. Takole pred evropskimi volitvami pred uničenjem tradicionalnih vrednot, ki prihajajo z liberalnega Zahoda, svari prvi mož Poljske, voditelj Stranke zakon in pravičnost Jarosław Kaczynski:

Če želite, da ta val, tako uničujoč za zahodno Evropo, ki postaja nevaren tudi za Poljsko, ustavimo, se mu upremo znotraj Evropske unije, znotraj evropskih institucij, potem je pomembno, da imajo skupine, ki temu nasprotujejo in imajo izkušnje v Evropskem parlamentu, veliko število predstavnikov. Podpirajte nas, podpirajte Stranko zakon in pravičnost, pojdite volit. Imamo priložnost, da spremenimo Poljsko, da spremenimo Evropo, da spremenimo svet.

Kritikam delovanja Berlina so se pridružili tudi nemški Zeleni. Omis Nouripur:

Spori okoli projekta Severni tok kažejo, kako razdiralen je ta projekt. Vse od začetka ni prav, da Nemčija vztraja pri projektu na račun evropske enotnosti.

Državam članicam, ki so v Evropsko unijo vstopile pozneje, a bi jih po 15 letih tudi lahko imenovali stare, je dvojnih meril dovolj. Vse glasneje opozarjajo nanje, s čimer se hranijo predvsem populistične stranke v teh državah. Te pa so za bolj izenačeno in skupno Evropo še bolj škodljive.

Polona Fijavž