Veliko gradov ima danes različne funkcije

“Mogočni varuhi preteklosti” je naslov razstave, ki so jo minuli teden otvorili na ljubljanskem gradu. Na ogled bo do novembra. Predstavlja mozaik vpogledov v slovensko grajsko dediščino – od besede do slike, na ogled je tudi 90 manjših maket grajskih stavb.
Prof. dr. Igor Sapač je eden izmed avtorjev omenjene razstave, sicer diplomirani inženir arhitekture in umetnosti zgodovinar, ki se ukvarja predvsem z arhitekturno zgodovino ter s problematiko ohranjanja in prenove stavbne dediščine. Večina gradov na Slovenskem je nastala v sredenjem veku, grad je bil v tistem času nekakšen statusni simbol, saj je predstavljal domovanje fevdalca oziroma njegovo moč. Danes imajo gradovi različne funkcije:

“Pred leti sem sodeloval pri prenovi gradu Hompoš (Pohorski dvor), stavbe, ki je dolgo let imela status psihitrične bolnišnice. Grad je iz 11. stoletja, morda že prej, stavba torej neprekinjeno živi že tisočletje. In po dolgih premislekih in pogajanjih se je Univerza v Mariboru odločila, da stavbo revitalizira za potrebe Fakultete za kmetijstvo. In nastala je ena najlepših fakultet v svetovnem merilu.”

Nadia Petauer